Parfumová voda



Povzdychnete si občas pri kúpe značkovej voňavky nad jej cenou? Máme pre Vás riešenie: vyrobte si svoju vlastnú voňavku - či už kolínsku vodu, toaletnú vodu, alebo intenzívnejšiu parfumovú vodu či parfum. Výroby sa nemusíte vôbec báť, s našimi imitáciami značkových parfumov všetko hravo zvládnete. Postup je veľmi jednoduchý, zvládne ho aj začiatočník. A navyše si sami môžete zvoliť intenzitu vône, aká Vám vyhovuje a je Vám príjemná, prípadne si môžete vyrobiť ľahšiu vôňu na leto a výraznejšiu na zimné obdobie. 

Budeme potrebovať - základné ingrediencie:
  • lieh 60%-ný - kúpite v každej lekárni
  • luxusný dámsky alebo pánsky parfum - podľa vlastného výberu - objednáte: CZ SK (naše luxusné parfumy predávame ako 10 ml, ale v skutočnosti majú cca 12 ml, príp. väčšie balenie 35 ml)
  • kozmetický glycerín - pre zjemnenie - objednáte: CZ SK
Ďalšie pomôcky:
  • odmerka alebo iná vhodná nádoba - objednáte: CZ SK
  • injekčná striekačka - kúpite v lekárni alebo v zdravotníckych potrebách
  • vhodné miešatko
  • filtračný papier - my sme použili filtračný papier do kávovarov, ktorý kúpite napr. v drogérii alebo v domácich potrebách, ale odporúča sa použiť laboratórny filter, ktorý kúpite napr. v laboratórnych potrebách
  • lievik
  • PET fľaša 100ml - na preskladnenie zarobenej voňavky - objednáte: CZ SK
  • flakónik na hotovú voňavku podľa vlastného výberu - objednáte: CZ SK

Druh voňavky

Luxusný parfum

60 % lieh

glycerín

KOLÍNSKA VODA

5 ml

94 ml

1 ml

TOALETNÁ VODA

8 ml

91 ml

1 ml

PARFUMOVÁ VODA

18 ml

81 ml

1 ml

PARFUM

38 ml

61 ml

1 ml



POSTUP (parfumová voda):

1. Do nádoby, napr. pohára alebo odmerky nalejeme 60%-ný lieh. Za pomoci injekčnej striekačky odmeriame požadované množstvo liehu. My sme vyrábali parfumovú vodu, tak sme použili 81 ml liehu. 
2. Za pomoci injekčnej striekačky si odmeriame aj požadované množstvo dámskeho alebo pánskeho parfumu (my sme pridali 18 ml dámskeho parfumu Margaret - kvalitnej imitácie značkového parfumu COCO MADEMOISELLE COCO CHANEL) a pridáme ho do liehu. Premiešame.
3. Pridáme 1 ml kozmetického glycerínu a znova dôkladne premiešame. Glycerín slúži na zjemnenie voňavky, nemusíme ho pridať, ale v tom prípade je potrebné navýšiť množstvo liehu o 1 ml.
4. Zmes nalejeme do fľaše, uzatvoríme a vložíme minimálne na 48 hodín do chladničky (pri teplote 5 - 10 oC). Vhodné je nechať zmes "zrieť" v chlade 1 - 2 týždne, čím dlhšie, tým lepšie.
5. Ihneď po vybratí voňavky z chladničky zmes prefiltrujeme za pomoci lievika cez filter do vhodnej nádoby.
Môžeme nalievať priamo do fľaštičiek s rozprašovačom. Pri filtrácii by sa zmes nemala otepliť, t.j. je dobré, ak zmes nalievame po malých množstvách a kým sa táto filtruje, zvyšok zmesi ponecháme v chlade. 

Prípadne môžeme voňavku naliať do väčšej fľaše a postupne odlievať do malých flakónikov s rozprašovačom.

Voňavka je hotová a môžeme ju ihneď začať používať. 

Želáme Vám príjemné voňavé tvorenie!



Komentáre

  1. Dobrý den,
    je možné místo luxusních parfémů použít parfémovou kompozici (např. černý rybíz) ?
    V použití parfémové kompozice vidím tuhá i tekutá mýdla, šampony, sprchové gely, koupelové soli, krémy, voskové a gelové svíčky, ale parfém ne.

    Děkuji,
    Markéta Fukasová

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň, na výrobu parfumovej vody sú primárne určené luxusné parfumové kompozície, ale v zásade je možné použiť aj iné parfumové kompozície miesto luxusných, pretože rovnako ide o zmes prírodných a syntetických vonných olejov. Odporúčame však odskúšať dávkovanie parfumovej kompozície na menšej vzorke. Želáme Vám úspešné tvorenie!

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Sviečky z palmového vosku odlievané v polykarbonátových formách

Viacfarebné maľované šumivky