Sviečky z palmového vosku odlievané v polykarbonátových formách



Na výrobu sviečok odlievaných v polykarbonátových formách sme ako surovinu zvolili palmový vosk pre jeho zaujímavú štruktúru zmrznutých kvetov, tzv. "frost efekt", ktorý sa vytvára na sviečkach po stuhnutí vosku. Ak preferujete hladký povrch sviečky, odporúčame použiť iný druhy vosku, napr. parafín. 
Výroba sviečok za použitia polykarbonátových foriem vyzerá komplikovane, ale keď ju vyskúšate, sami zistíte, že to nie je nič zložité a tieto sviečky si zamilujete pre ich jednoduché čisté tvary. V jednoduchosti je krása a týmito formami určite urobíte radosť sebe alebo obdarovanej osobe.



Budeme potrebovať:
  • palmový vosk - cca 180 - 200 g na každú sviečku - objednáte: CZ SK
  • farby na sviečky - žltá, čierna - stačí vždy malý úlomok z jednej kocečky farby - objednáte: CZ SK
  • vône: jantárové slnko, bambus - cca 20 kvapiek na každú sviečku - objednáte: CZ SK
  • knôt do prírodného vosku č. 5 - objednáte: CZ SK
  • polykarbonátové formy: valec PF013, guľa PF018 - objednáte: CZ SK (súčasťou foriem je tmel a ihla, v prípade gule aj gumička a klipsy)
  • dve nádoby na topenie vosku vo vodnom kúpeli
  • drevené miešatko - objednáte: CZ SK
POSTUP:
1. Vosk určený na prvú sviečku vložíme do nádoby a dáme stopiť na šporák do vodného kúpeľa.
2. Medzitým si pripravíme polykarbonátovú formu guľu. Knôt prevlečieme otvorom v spodnej časti formy a zvonka urobíme uzol.


3. Aby nám z formy nevytekal vosk, spodný otvor ešte utesníme pomocou kúska trvale plastického tmelu.

4. Do otvorenej formy vložíme do drážky gumičku, ktorá nám bude slúžiť ako tesnenie na zabránenie vytečeniu vosku.

5. Následne formu zavrieme a upevníme klipsami. Knôt napneme, aby sa pri nalievaní roztopeného vosku neskrútil a zaistíme ho pomocou priloženej ihly. Takto je už forma pripravená na nalievanie vosku.

6. Do roztopeného vosku pridáme kúsok farby, stačí malý úlomok z jednej kocečky farby, pretože farbiaci účinok je silný. Premiešame, aby sa farba úplne rozpustila. a pridáme vôňu. Opäť premiešame. (Na žltú sviečku sme použili žltú farbu a vôňu jantárové slnko, na šedú sviečku naozaj len malý kúsoček čiernej farby a bambusovú vôňu.)

7. Pridáme vôňu. Opäť premiešame. (Na žltú sviečku sme použili žltú farbu a vôňu jantárové slnko, na šedú sviečku naozaj len malý kúsoček čiernej farby a bambusovú vôňu.)

8. Vosk nalejeme do pripravenej formy a sviečku necháme dôkladne vytuhnúť.
9. Podobne vyrobíme aj druhú sviečku za pomoci polykarbonátovej formy valec. Dáme roztopiť palmový vosk a medzitým si pripravíme formu. Rovnako, ako pri forme guľa si pripravíme knôt, urobíme uzol, druhý koniec knôtu pretiahneme cez otvor a otvor utesníme tmelom.
.
10. Knôt natiahneme a upevníme pomocou ihly. Takto je forma pripravená na nalievanie roztopeného vosku.
11. Do roztopeného vosku pridáme kúsok čiernej farby (ak pridáme len úplný kúsoček, vznikne nám krásna strieborná farba - čím viac farby pridáme, tým je farba sýtejšia - prechádza od jemnej šedej až po tmavo-šedú, príp. až modro-čiernu).
12. Roztopený vosk nalejeme do formy a tiež necháme dôkladne vytuhnúť, najlepšie od večera do rána, alebo aspoň niekoľko hodín.


13. Vosk musí byť úplne vychladnutý, aby sa dala sviečka pekne vyklopiť. Odstránime tmel zo spodnej časti formy a odstrihneme uzlík na knôte.
14. Dvojdielnu formu guľu otvoríme a sviečku opatrne vytiahneme.
15. Na sviečke vo valci tiež odstrihneme uzlík na knôte a sviečku jemne ťaháme za druhú stranu knôtu von z formy. Ak sa sviečka nedá z formy vyklopiť, vložíme ju na chvíľu do chladničky. Vychladenú formu so sviečkou krátko ohrejeme v rukách, čím sa sviečka oddelí od stien formy a potom ju už pekne vyklopíme.

16. Napokon odstrihneme prebytočný knôt, príp. zastrihneme knôt na vrchu sviečky a sviečky sú hotové.




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Viacfarebné maľované šumivky