Tuhý šampón s ílom


Prírodný kozmetický íl je jemne zomletá prírodná hornina s vysokým obsahom minerálov. V kozmetike sa najčastejšie používa na čistenie pokožky, pretože má schopnosť na seba naviazať a odstrániť škodlivé toxíny (voľné radikály, ťažké kovy), čím pokožku účinne detoxikuje, čistí a regeneruje. A rovnako dobre vyčistí aj Vaše vlasy a zregeneruje pokožku hlavy. Treba si len zvoliť správny druh ílu podľa typu Vašich vlasov.

Na mastné vlasy je vhodné použiť zelený íl, ktorý pomáha regulovať tvorbu kožného mazu a dokáže vlasy nielen dôkladne vyčistiť, ale pomôže im aj zbaviť ich prebytočného oleja. Na suché vlasy je zas vhodný biely íl - kaolín, ktorý je veľmi jemný a šetrný, vlasy dôkladne vyčistí bez toho, aby ich obral o vlhkosť, naopak, dodá im pevnosť a pružnosť.

Pri výrobe šampónu nie je potrebné pridať farbu, pretože samotný íl jemne zafarbí produkt svojou prirodzenou farbou a čiastočne farbí aj rozmarínový extrakt, ktorý sme pridali nielen pre jeho pozitívne účinky na vlasy (prekrvuje vlasovú pokožku, posilňuje korienky, zlepšuje kvalitu vlasov), ale aj pre jeho konzervačné vlastnosti, vďaka ktorým sa predĺži trvanlivosť vyrobeného šampónu. Môžeme mať teda šampóny rôznych farieb podľa použitého druhu ílu. Pridaním vhodnej prírodnej silice ešte zvýšime účinnosť šampónu. My sme pridali k zelenému ílu, určenému pre mastné vlasy, bergamotovú silicu a k bielemu ílu - kaolínu, určenému na suché vlasy, sme pridali levanduľovú silicu, ale použiť môžete aj iné silice z našej ponuky.

Upozornenie: Pri práci s ílom nepoužívame kovové pomôcky (nádoby, lyžičky, miešatká), pretože íl by nemal prísť do styku s kovom. Použiť môžeme plastové alebo sklenené nádoby, plastové odmerky a lyžičky, drevené miešatká atď.)

TUHÝ ŠAMPÓN NA MASTNÉ VLASY:
  • mydlová hmota TUHÝ ŠAMPÓN - cca 100 g - objednáte: CZ SK
  • 2 odmerky (5 ml) zeleného ílu, t.j. 10 ml (príp. 2 plastové čajové lyžičky) - objednáte: CZ SK
  • bergamotová silica (vhodná je napr. aj levanduľová, mätová, limetková, ružové drevo alebo eukalyptus citriodora silica) - cca 12 kvapiek - objednáte: CZ SK
  • rozmarínový extrakt - cca 20 kvapiek - objednáte: CZ SK

TUHÝ ŠAMPÓN NA SUCHÉ VLASY:
  • mydlová hmota TUHÝ ŠAMPÓN - cca 100 g - objednáte: CZ SK
  • 2 odmerky (5 ml) bieleho ílu - kaolínu, t.j. 10 ml (príp. 2 plastové čajové lyžičky) - objednáte: CZ SK
  • levanduľová silica (vhodná je aj santalová alebo palmoružová silica) - cca 12 kvapiek - objednáte: CZ SK
  • rozmarínový extrakt - cca 20 kvapiek - objednáte: CZ SK

TUHÝ ŠAMPÓN NA NORMÁLNE VLASY:
  • mydlová hmota TUHÝ ŠAMPÓN - cca 100 g - objednáte: CZ SK
  • 2 odmerky (5 ml) ružového ílu, t.j. 10 (príp. 2 plastové čajové lyžičky) - objednáte: CZ SK
  • levanduľová silica (vhodná je aj santalová alebo palmoružová silica) - cca 12 kvapiek - objednáte: CZ SK
  • rozmarínový extrakt - cca 20 kvapiek - objednáte: CZ SK
ĎALŠIE POMÔCKY:
  • odstraňovač bubliniek v spreji - objednáte: CZ SK
  • silikónová forma - my sme použili formičku hand made MF310 - objednáte: CZ SK a formu kruhy VF006 - objednáte: CZ SK, ale môžete použiť aj iné menšie formy alebo viackusové formy z našej ponuky - objednáte: CZ SK
  • nádoba na roztopenie hmoty v mikrovlnke (alebo nádoba na topenie hmoty vo vodnom kúpeli) - objednáte: CZ SK
  • drevené miešatko - objednáte: CZ SK
POSTUP:

1. Mydlovú hmotu Tuhý šampón nakrájame na malé kocky a vložíme do vhodnej nádoby. Hmotu dáme stopiť do mikrovlnky (príp. na sporák do vodného kúpeľa). V mikrovlnke hmotu topíme cca 1 minútu, resp. pokým nie je úplne rozpustená. Počas topenia hmotu premiešavame. Hmotu zbytočne neprehrievame.


2. Do roztopenej mydlovej hmoty pridáme postupne 2 odmerky ílu a hmotu po každej odmerke dôkladne premiešame.


3. Pridáme rozmarínový extrakt a premiešame.



4. Napokon pridáme silicu - množstvo si môžeme upraviť podľa požadovanej intenzity vône. Do zeleného ílu sme pridali bergamotovú silicu a do bieleho ílu levanduľovú silicu. 
Všetko ešte raz dôkladne premiešame. Pracujeme rýchlo, aby nám zmes príliš nestuhla. Ak sa tak stane, môžeme ju opäť nakrátko prihriať.


5. Roztopenú mydlovú hmotu vlejeme do pripravených silikónových foriem.

6. Ak sa na povrchu vytvoria bublinky, postriekame ihneď odstraňovačom bubliniek a necháme cca 1 hodinu vytuhnúť pri izbovej teplote.

7. Šampón po vytuhnutí ľahko vyklopíme zo silikónovej formy.

Ak nebudeme šampón ihneď používať, je dobré zabaliť ho do celofánového vrecúška alebo do potravinárskej fólie.


SPÔSOB POUŽITIA:
Tuhý šampón rozpeníme priamo na mokrých vlasoch. Penu krúživými pohybmi rovnomerne rozotrieme po celej dĺžke vlasov a rozmasírujeme po pokožke hlavy. Vlasy dôkladne opláchneme a na záver môžeme pridať kondicionér. Je však možné, že pri pravidelnom používaní tuhého šampónu nebude potrebné následné použitie kondicionéra, pretože mydlová hmota tuhý šampón už obsahuje kondicionačné prísady.

Po použití necháme šampón voľne vyschnúť na podložke alebo na mydelničke.

Komentáre

  1. Dobry den prosim vas môžem si do tohoto základu na tuhý šampón pridať aj oleje, napr konopný alebo olej z čiernej rasce? Ďakujem 😊

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň, áno do mydlovej hmoty na tuhý šampón môžete pridať aj vybrané oleje. Dôležité je dodržať niekoľko zásad: olej pridávajte do roztopenej, ale nie horúcej mydlovej hmoty, olej pridávajte len po kvapkách a dôkladne premiešavajte; neprežeňte to s olejom, aby sa Vám zmes nezrazila. My máme odskúšané pridanie cca 20 kvapiek oleja do 100 g hmoty. Vždy odporúčame radšej vopred odskúšať na malej vzorke. Želáme Vám, nech sa šampóny podaria k Vašej spokojnosti!

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Sviečky z palmového vosku odlievané v polykarbonátových formách

Viacfarebné maľované šumivky