Voňavé závesné dekorácie



Vedeli ste, že z vosku sa dajú vyrábať nielen sviečky, ale aj rôzne dekoračné predmety? My sme tentokrát vyrobili voňavé závesné dekorácie, ktorými si môžete skrášliť a prevoňať Váš domov. A keďže sa blížia Vianoce, prinášame Vám inšpiráciu, ako si vyrobiť vlastné originálne závesné ozdoby či už na vianočný stromček, na stenu, na okno alebo hoci aj na luster. Fantázii sa medze nekladú. Atmosféru Vianoc umocníte pridaním nejakej charakteristickej vianočnej vône z našej ponuky, napr. vianočná fantázia, vanilka so škoricou, perníkové korenie, mandle, kokos, med a mnohé ďalšie, zo silíc odporúčame napr. škoricu, klinček, pomaranč alebo mandarinku. Alebo skúste kombináciu dvoch Vami vybraných vôní. Voňavé závesné dekorácie môžete aj darovať - takýto darček určite poteší nielen na Vianoce.

Budeme potrebovať:
  • palmový vosk - na jednu dekoráciu cca 40 - 100 g podľa veľkosti formičiek - objednáte: CZ SK
  • silikónové formy rôznych tvarov (napr. srdiečka alebo rôzne vianočné tvary...) - objednáte: CZ SK
  • vône podľa vlastného výberu - objednáte: CZ SK alebo silice podľa vlastného výberu - 10 ml - objednáte: CZ SK
  • farba na sviečky podľa vlastného výberu - objednáte: CZ SK
  • dekoračné ozdoby - objednáte: CZ SK, príp. kúpite v kamenných predajniach s hand made výrobkami
  • lyko, rafia alebo jutový povrázok - objednáte: CZ SK
Ďalšie pomôcky:
  • nádoby na roztopenie vosku vo vodnom kúpeli - objednáte: CZ SK
  • miešatko - objednáte: CZ SK
  • ostrý nožík na narezanie silikónovej formy
  • hrubá ihla
  • gumičky na stiahnutie formy


POSTUP:
1. Najskôr si pripravíme silikónové formičky narezaním na dvoch miestach - v hornej a spodnej časti, ktoré nám poslúžia na prevlečenie zvolenej šnúrky (špagátik, lyko, rafia, stužka...).
2. Ak sa chystáte vyrobiť len jednu ozdobu visiacu na šnúrke a nie niekoľko pod sebou visiacich ozdôb, nemusíte formu rezať, stačí ju prepichnúť v hornej a spodnej časti a šnúrku prevliecť za pomocou ihly.

4. Ak ste ale formičku len prepichovali, korálku nenavliekajte, lebo by ste potom nemali ako vyklopiť stuhnutý vosk z formičky. Korálku však môžete navliecť až na záver, na už hotovú dekoráciu, ak nie je špagátik príliš hrubý.
3. V prípade, že máte formu narezanú, môžete prevliecť nad hornou časťou formičky nejakú dekoráciu, napr. perličku, ako sme použili my.
5. Primerané množstvo palmového vosku (v závislosti od veľkosti formičky a požadovaného množstva vyrobených kusov) vsypeme do nádoby a následne topíme vo vodnom kúpeli na šporáku.

6. Do roztopeného vosku primiešame vôňu alebo silicu - nešetríme, pretože chceme dosiahnuť výraznejšiu vôňu hotového výrobku. Na jednu ozdobu môžeme použiť cca 1 ml vône.

7. Ak chceme, pridáme farbu na sviečky. Farby stačí pridať malý kúsok, pretože je dosť intenzívna, ale nezabudnite, že po vytuhnutí farba vybledne, nebude taká výrazná, ako keď je vosk roztopený. Preto, ak máte pochybnosti, či bude farba dosť výrazná, radšej jej pridajte viac.
9. Potom sme časť vosku zafarbili červenou farbou (pridali sme aj trochu čiernej, aby bola tmavšia, ale opatrne, pretože ak pridáte veľa čiernej, farba Vám pôjde až do fialova). Červený roztopený vosk sme vliali do vzorky na menšom srdiečku - do kvetiniek a následne sme vosk v oboch formách nechali stuhnúť.
9. Potom sme časť vosku zafarbili červenou farbou (pridali sme aj trochu čiernej, aby bola tmavšia, ale opatrne, pretože ak pridáte veľa čiernej, farba Vám pôjde až do fialova). Červený roztopený vosk sme vliali do vzorky na menšom srdiečku - do kvetiniek a následne sme vosk v oboch formách nechali stuhnúť.

10. Do formičky, ktorá bude tvoriť hornú časť dekorácie, vložíme šnúrku - do narezaných otvorov.

11. Formičku stiahneme gumičkou a takto je pripravená na nalievanie zvyšného vosku. Vosk musí byť celý roztopený, ak nám medzitým stuhol, môžeme ho opätovne stopiť vo vodnom kúpeli. Roztopený vosk nalejeme do formy až po okraj, t.j. zalejeme celú šnúrku. Necháme dôkladne stuhnúť - cca 1 hod.

12. Srdiečko alebo inú ozdobu opatrne vytiahneme z formičky aj so šnúrkami.

13. Ak nechceme pridávať pod túto ozdobu ďalšiu ozdobu, môžeme na šnúrky navliecť rôzne dekorácie, napr. perličky, gombíky, sušené kvety, sušené ovocie atď. a dekorácia je hotová. Prípadne môžeme zospodu trčiace šnúrky odstrihnúť úplne.
14. Ak chceme pridať na šnúrku ďalší voskový odliatok, šnúrku visiacu zospodu prvého odliatku prevlečieme cez ďalšiu formičku (príp. môžeme použiť aj tú istú formičku). Pozor, táto formička už musí byť z oboch strán - zvrchu aj zospodu narezaná. Dbáme na to, aby boli obidva odliatky otočené v rovnakom smere - predná a zadná strana.
15. Formičku opäť spevníme gumičkou a zalejeme roztopeným voskom v požadovanej farbe. Necháme cca 1 hodinu stuhnúť

16. Po stuhnutí vosku odliatok opatrne vyberieme z formičky a rovnakým spôsobom môžeme pokračovať ďalšími odliatkami, čím si vytvoríme reťaz alebo girlandu s voskovými ozdobami. Po poslednom odliatku na konci šnúrky navlečieme ľubovoľné dekorácie, v našom prípade to boli perličky.

A voňavá dekorácia je hotová.

Rôzne variácie voňavých visiacich dekorácii už prenechávame Vašej fantázii a kreativite.





Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Sviečky z palmového vosku odlievané v polykarbonátových formách

Viacfarebné maľované šumivky