Mydlo "rozkvitnutá lúka"



Aj keď to tak vonku možno ešte nevyzerá, pomaly sa blíži jar a my sa už tešíme, ako sa príroda začne prebúdzať a sfarbovať, začne rásť a voňať tráva, budú pučať stromy, kvitnúť kvety a vonku nás bude sprevádzať spev vtáčikov. A preto sme vyrobili tentokrát mydlo na aktuálnu jarnú tému - jarné, farebné, rozkvitnuté, s vôňou kvetov a byliniek.

Hoci máme v ponuke aj rôzne silikónové formičky s prírodnými alebo kvetovými motívmi, dnes sme sa rozhodli skúsiť to inak - použili sme silikónovú formičku hladkých vaničiek a ďalšiu formičku s malými kvietkami. Rôznymi variáciami vkladania a usporiadania kvetov do vaničky, získame vždy iné mydlo, preto každý kúsok môže byť originál.








Na 1 ks mydla budeme potrebovať:
  • mydlová hmota Crystal ST na vaničku - cca 90 -100 g - objednáte: CZ SK
  • mydlová hmota Crystal ST (príp. Crystal WST) na kvety - cca 50 g
  • silikónová forma vaničky 2 ks VF107 - objednáte: CZ SK
  • silikónová formička VF071 malé kvetinky I. (príp. iná viackusová formička s drobnými kvetmi) - objednáte: CZ SKpríp. iná viackusová formička s drobnými kvetmi alebo miniformička - objednáte: CZ  SK
  • prášková farba na trávu oxid zelený - objednáte: CZ SK
  • rôzne práškové farby na kvety - napr. oxidy, ultramaríny, neónové farby, metalické farby - objednáte: CZ SK
  • glycerín na rozmiešanie farieb - objednáte: CZ SK
  • parfum alebo silicu s prírodnou vôňou podľa vlastného výberu - na "lúku" (my sme použili parfum herbal cca 15 kvapiek) - objednáte: CZ SK
  • parfum alebo silicu s vôňou kvetov podľa vlastného výberu - na kvety (my sme použili parfum jazmín + ruža + orchidea - do každej farby cca 3 - 4 kvapky)
  • odstraňovač bubliniek v spreji - objednáte: CZ SK
Pomôcky, ktoré budeme potrebovať:
  • nádoby na roztopenie hmoty v mikrovlnke (alebo nádoby na topenie hmoty vo vodnom kúpeli) – objednáte:  CZ  SK
  • nádoby na rozmiešanie farieb v glyceríne
  • ručný šľahač na rozmiešanie farieb v glyceríne 
  • drevené miešatko – objednáte:  CZ  SK
  • pipetu (príp. injekčnú striekačku) na vypĺňanie drobných farebných plôch – objednáte:  CZ  SK

POSTUP:

1. Začneme tým, že si pripravíme farby. Oxid zelený a vybrané práškové farby na kvety musíme postupne rozmiešať v malom množstve glycerínu - najlepšie pomocou ručného šľahača. Do glycerínu vsypeme na špičku noža alebo lyžičky práškovú farbu.


2. Dôkladne premiešame, aby sa farba úplne rozpustila a nezostali v nej žiadne zrniečka.

3. Takto si pripravíme všetky farby, ktoré chceme pri výrobe použiť.

4. Mydlovú hmotu Crystal ST (príp. Crystal WST) určenú na kvety nakrájame na malé kocky a vložíme do vhodnej nádoby. Mydlovú hmotu dáme stopiť do mikrovlnky (príp. na sporák do vodného kúpeľa). Keďže hmoty je málo, stopená bude za pár sekúnd, preto dajte pozor, aby sa Vám hmota neprehriala a nevykypela.
5. Po roztopení vlejeme časť mydlovej hmoty do rozmiešanej farby (alebo do časti mydlovej hmoty vlejeme prvú farbu - je na Vás, aký spôsob zvolíte) a dôkladne premiešame. My sme začali hnedou farbou (oxidom hnedým), ktorý sme použili ako vnútro niektorých kvetov. Ak Vám hmota po zmiešaní s farbou stuhne, môžete opäť nakrátko stopiť v mikrovlnke.
6. Následne pridáme pár kvapiek vybranej vône a premiešame.
7. Farbu naberieme do pipety a cez pipetu vlievame do formičky. Postriekame odstraňovačom bubliniek. Musíme pracovať rýchlo, pretože takéto malé množstvo hmoty Vám bude rýchlo tuhnúť. Ak sa tak stane, dá sa opätovne stopiť v mikrovlnke.

8. Hmotu vo formičke necháme stuhnúť - čo trvá pri takomto malom množstve pár minút. Zatiaľ si môžeme rovnakým spôsobom pripraviť ďalšiu farbu mydlovej hmoty. My sme si pripravili žltú (použili sme na ňu oxid žltý) a tentokrát sme už zafarbenú hmotu naliali do formičky priamo z nádoby, nie cez pipetku.
Povrch postriekame odstraňovačom bubliniek.

9. Rovnakým spôsobom si vyrobíme ďalšie kvety z iných farieb a necháme vo formičke vytuhnúť.
10. Po stuhnutí vyklopíme kvety z formičky.

11. Teraz nastal čas na výrobu "zelenej lúky" za pomoci formičky vaničky. Nakrájame mydlovú hmotu ST na drobné kúsky, stopíme v mikrovlnke alebo na sporáku a do roztopenej mydlovej hmoty vmiešame zelenú farbu (oxid zelený rozmiešaný v glyceríne). Pridáme vônu (v našom prípade herbal) a vlejeme do vaničky - cca 1 cm od okraja. (Nezabudnúť, že si musíme časť hmoty odložiť na doliatie kvetov.)

12. Povrch postriekame odstraňovačom bubliniek a necháme stuhnúť cca 30 - 45 minút.
13. Pokračujeme, keď je povrch mydla už dostatočne pevný, aby udržal mydlové kvety, ale nie úplne tvrdý, aby sa dala na mydlo pripojiť ďalšia vrstva, ktorá sa nebude od spodnej časti oddeľovať. Povrch mydla trochu narušíme - počiarame nejakým ostrým predmetom, napr. ihlicou alebo špendlíkom, špáradlom atď. - vtedy ďalšia vrstva mydlovej hmoty lepšie priľne k prvej.
14. Povrch postriekame odstraňovačom bubliniek a naukladáme mydlové kvety podľa vlastnej fantázie.
Zvyšnú časť zelenej mydlovej hmoty dáme opäť stopiť do mikrovlnnej rúry a po roztopení ju opatrne vlejeme pomedzi kvety (príp. pomocou pipety) tak, aby sme časť kvetov zaliali a časť kvetov nechali z hmoty "vytŕčať". Na záver postriekame odstraňovačom bubliniek a necháme dôkladne stuhnúť - minimálne hodinu, ale môžeme aj do druhého dňa.
15. Hotové mydlo vyklopíme...


... a môžeme sa pustiť do výroby ďalšieho originálu ;)



Komentáre

  1. Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat jak docílit toho aby se nemíchali barvy. Vždy když udělám dvoubarevné mýdlo po pár dnech se začnou barvy míchat do sebe a nevypadato vůbec hezky.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň, pri výrobe viacfarebného mydla je vhodné používať tzv. "nemigrujúce" farby, napr. tekuté farby PI Color alebo práškového farby (tie sme použili my v tomto recepte), ktoré je potrebné vopred rozmiešať v glyceríne. Pripájame link na tieto farby: https://mydlovysvet.sk/sk/60-farby-do-mydiel?nemigrujuca-farba=ano
      Veríme, že s týmito farbičkami budú Vaše mydielka presne podľa Vašich predstáv.

      Odstrániť
  2. Dobrý den,

    ráda bych se zeptala, zda je při výrobě barevného mýdla možné míchat různé barvy oxidů a ultramarínů pro vytvoření nových barevných odstínů (např. modrý a červený pro vytvoření fialové), nebo jestli je nutné omezit práci pouze na originální odstíny.

    Předem děkuji.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň, áno, práškové minerálne pigmentové farby je možné vzájomne miešať pre vytvorenie nových odtieňov. Odporúčame pridať jednotlivo rovnaké množstvo farby do rovnakého množstva glycerínu a následne zmiešavať glycerínové zmesy postupným pridávaním jednej zmesy do druhej až do dosiahnutia želaného odtieňa. Ďalej postupujte podľa vyššie uvedeného receptu. Želáme Vám úspešné tvorenie!

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Sviečky z palmového vosku odlievané v polykarbonátových formách

Viacfarebné maľované šumivky