Sada na výrobu čajových sviečok



zo sady vyrobíte 6 ks čajových sviečok - sadu zakúpite: CZ SK

Sada obsahuje:
  • 200 g palmového vosku
  • 1 ml vône a kúsok farby na sviečky podľa zvolenej kombinácie
  • 2 ks polykarbonátových foriem (1 ks PF003 srdiečko + 1 ks PF009 kruh veľký)
  • 10 ks knôtov s plieškom 3,5 - 4 cm

Ďalej budete potrebovať:
  • dve nádoby na rozpúšťanie vosku vo vodnom kúpeli (tj. hrnčeky vhodné na sporák)
  • náčinie na miešanie
POSTUP:
1. Vosk môžete stopiť celý naraz, alebo postupne, vtedy odoberte cca 1/3 vosku. Vosk nasypte do nádoby a dajte ho stopiť na sporák do vodného kúpeľa.

2. Do roztopeného vosku pridajte pár kvapiek vône (ak sa rozhodnete stopiť celý vosk naraz, môžete pridať aj celý obsah fľaštičky, tj. 1 ml vône)...
3. ....pridajte kúsoček farby na sviečky.

4. Dobre rozmiešajte, aby sa farba rovnomerne rozpustila v horúcom vosku. Vosk po stuhnutí nebude taký tmavý, ako keď je roztopený, ale aj tak pridávajte farbu len po maličkých kúskoch, protože je veľmi intenzívna.
5. Roztopený vosk nalejte v tenkej vrstve do formiček a nechajte malú chvíľku tuhnúť, aby sa na povrchu vytvorila akoby tenká škrupinka.
6. Do stredu formičiek vložte knôt s plieškom.
7. Dolejte vosk.

Knôt si môžete počas nalievania vosku pridŕžať, príp. ho pri tuhnutí môžete podoprieť napr. špajdlami, aby sa nenaklonil do strany.

Po doliatí vosku, sviečky nechajte dôkladne stuhnúť, cca 1 hod. Tuhnutie môžete urýchliť po čiastočnom vychladnutí vosku vložením foriem do chladničky.

Náš tip: Vosk môžete nalievať postupne, po vrstvách - predídete tým vytvoreniu vzduchových medzier v hotovej sviečke. Nalejte vrstvu vosku, nechajte čiastočne stuhnúť a následne nalejte ďalšiu vrstvu roztopeného vosku.
8. Po úplnom stuhnutí sviečku z formy jednoducho vytiahnete jemným potiahnutím za vyčnievajúci knôt.

Pre jednoduchšie vyklopenie môžete vložiť sviečky na pár minút do chladničky, následne zohriať formu v rukách, čím sa sviečka pekne oddelí od formy a potom ju ľahko vytiahnete z formy von.

9. Ak ste topili celý vosk naraz, môžete opätovne roztopiť zvyšok vosku, ktorý Vám medzitým stuhol a pustiť sa do výroby ďalších sviečok. Ak ste použili len časť vosku, pokračujte topením druhej tretiny vosku - vtedy si môžete zvoliť inú intenzitu farby pridaním väčšieho alebo menšieho kúska farby, príp. si môžete vyrobiť biele sviečky úplne bez použitia farby.






Komentáre

  1. Dobrý den, mám dotaz. Při výrobě svíček se nám na konci když chladly propadly u knotu a někteřé udělaly dirky. Co s tím prosím?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň, ako píšeme aj v tomto článku, v časti Náš tip - môžete vosk nalievať postupne - po vrstvách, aby ste predišli vytvoreniu vzduchových medzier. Želáme Vám úspešné tvorenie!

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Sviečky z palmového vosku odlievané v polykarbonátových formách

Viacfarebné maľované šumivky