EKO prach na pranie

Ochrana prírody, snaha eliminovať jej znečisťovanie a žiť ekologickejšie sa našťastie stávajú súčasťou každodenného života mnohých z nás. Každý môže začať priamo od seba - nielen separovaním odpadu, elimináciou obalov a plastov, ale aj používaním prírodnej kozmetiky, ekologickejších čistiacich a pracích prostriedkov, pretože práve kozmetiky a drogérie používame v našich domácnostiach neúrekom a práve tie naše životné prostredie veľmi zaťažujú. Prinášame Vám preto návod, ako si jednoducho a rýchlo, len za pomoci troch surovín, vyrobíte kvalitný prací prostriedok šetrný k prírode.


Budeme potrebovať:
  • A) 3 polievkové lyžice perkarbonátu sodného (bielidla) - objednáte: CZ SK - na pranie bieleho a stálofarebného prádla alebo B) 3 polievkové lyžice uhličitanu sodného - objednáte: CZ SK - na pranie farebného prádla
  • 2 - 4 polievkové lyžice mydlových kokosových vločiek - objednáte: CZ SK (príp. iného prírodného mydla)
  • cca 20 - 30 kvapiek prírodného esenciálneho oleja (prípadne môžete upraviť dávkovanie podľa vlastného uváženia) - objednáte: CZ SK (my sme použili levanduľovú silicu FRANCE objednáte: CZ SK)
POSTUP:
 

1. Odmeriame 2 - 4 polievkové lyžice mydlových vločiek alebo strúhaného prírodného mydla. Prírodné mydlo vcelku treba pred použitím nastrúhať na strúhadle na väčšie rezance.
2. Odmeriame 3 polievkové lyžice prášku na pranie - perkarbonát sodný, ak idete prať biele alebo stálofarebné prádlo (perkarbonát sodný zanechá Vaše prádlo žiarivo biele a vyčistí aj fľaky a škvrny na prádle) alebo 3 lyžice uhličitanu sodného, ak sa chystáte prať farebné alebo tmavé prádlo.
3. Odmeranú dávku pracieho prášku vsypeme do vrecka.
4. Priamo do prášku vo vrecku pridáme cca 20 - 30 kvapiek prírodného esenciálneho oleja podľa vlastného výberu. My sme použili levanduľovú silicu, ale môžete vyskúšať aj iné esenciálne oleje z 
našej ponuky. 
5. Vrecko chytíme na oboch koncoch tak, aby sa z nich prášok nevysypal a dôkladne prášok pretrepeme, aby sa v ňom rovnomerne rozptýlila pridaná vôňa.

A to je naozaj všetko. Prírodné mydlo a prací prášok zmiešaný so silicou pridáme rovno do bubna práčky k prádlu a perieme na teplote min. 40 oC, pretože práve od tejto teploty prášok účinkuje tak ako má. Samozrejme, prádlo môžete kľudne prať aj na vyššej teplote, ako ste zvyknutí pri bežnom pracom prostriedku.






Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Sviečky z palmového vosku odlievané v polykarbonátových formách

Viacfarebné maľované šumivky