Prírodná výživná riasenka



Mnohé z Vás si už doma vyrábajú vlastné mydlá, šampóny, pleťové a telové krémiky alebo iné kozmetické produkty na prírodnej báze. Viete, čo ste do nich pridali a nemusíte sa báť zbytočnej chémie, ktorej je na pultoch obchodoch stále neúrekom.
Naposledy nás zaujal test kvality riaseniek od renomovaných značiek, ktorý robil nemecký spotrebiteľský magazín Őko-Test. Výsledok testu môžete nájsť v článku https://www.trend.sk/spravy/prirodna-alebo-odolna-maskara-pozrite-zlozenie-premyslajte, alebo priamo test na https://www.oekotest.de/kosmetik-wellness/Mascara-im-Test-Giftiges-Arsen-gefunden--Auch-Mineraloel-ist-ein-Problem_11670_1.html
Pokiaľ Vás teraz napadlo vyrobiť si vlastnú riasenku, máme pre Vás inšpiráciu. Takto vyrobená riasenka je čisto z prírodných surovín. Obsahuje skvelé prísady vo vysokej kvalite, za studena lisovaný ricínový a moringový olej a koncentrovaný aloe vera gél. Tieto zložky Vaše mihalnice posilnia, zvlhčia, vyživia, zabránia ich lámaniu a podporia ich rast.
Budeme potrebovať:
  • 2 čajové lyžičky kokosového oleja - objednáte: CZ SK
  • 1 čajovú lyžičku žltého včelieho vosku (môže byť aj menej) - objednáte: CZ SK
  • 1 čajovú lyžičku ricínového oleja lisovaného za studena, ktorý podporuje rast a zlepšuje kvalitu rias - objednáte: CZ SK
  • ½ čajovej lyžičky moringového oleja lisovaného za studena, ktorý riasy vyživuje, regeneruje a posilňuje - objednáte: CZ SK (prípadne ho môžete nahradiť argánovým olejom LZS v bio kvalite - objednáte: CZ SK)
  • 1 čajovú lyžičku aloe vera gélu, ktorý dodá riasenke hladkú textúru a riasam potrebnú hydratáciu - objednáte: CZ SK
  • ½ čajovej lyžičky aktívneho uhlia, ktoré je prírodným čiernym farbivom rastlinného pôvodu - objednáte: CZ SK
  • 1/8 čajovej lyžičky morskej riasy Lithothamnium, ktorá vďaka svojmu unikátnemu zloženiu bude Vaše mihalnice dôkladne vyživovať - objednáte: CZ SK
  • 1/8 čajovej lyžičky vitamínu E, ktorý slúži v riasenke ako prírodný konzervant - objednáte: CZ SK
  • 2 - 3 ks tuby na riasenku kód 1072 - objednáte: CZ SK
Ďalšie pomôcky:
  • menšiu nádobu, v ktorej budeme miešať ingrediencie (napr. sklenený pohárik) a druhú nádobu na sporák na prípravu vodného kúpeľa
  • lyžičku, príp. aj miešatko
  • lievik s tenkým hrdlom alebo mini lievik z našej ponuky - objednáte: CZ SK - slúži na vliatie hotovej riasenky do tuby (môžeme použiť aj igelitové vrecko, z ktorého po naplnení odstrihneme rožtek a zmes z neho budeme vytláčať priamo do tuby)
POSTUP:

Vo vodnom kúpeli roztopíme nasledovné ingrediencie: kokosový olej, včelí vosk, ricínový olej, moringový olej a aloe vera gél. Ideme na to:

1. Do čistej nádoby, napr. skleneného pohára vsypeme 1 čajovú lyžičku včelieho vosku... 

2. pridáme 1 čajovú lyžičku ricínového oleja…
3. … ½ čajovej lyžičky moringového oleja… 
4. pridáme cca ¾ čajovej lyžičky aloe vera gélu
5. ... a 2 čajové lyžičky kokosového oleja. 
 6. Nádobu s ingredienciami vložíme topiť do vodného kúpeľa.
7. Zahrievame a miešame, kým sa včelí vosk neroztopí a nezmieša s olejmi a gélom. Zmes zbytočne neprehrievame. 
8. Zmes odstavíme zo sporáka a pridáme do nej 1/8 čajovej lyžičky morskej riasy Lithothamnium…
9. … pridáme ½ čajovej lyžičky aktívneho uhlia… 
10. ... a na záver cca 1/8 čajovej lyžičky vitamínu E.
11. Všetko dôkladne premiešame, aby sme dosiahli hladkú štruktúru.
12a. Zmes chladnutím postupne hustne, takže musíme odhadnúť správnu konzistenciu, aby sa ešte stále lialia a mohli sme ju bez problémov naliať cez lievik do čistej tuby na riasy.

Zmes nenalievame až po hrdlo tuby, stačí cca do ¾ tuby, aby sa dalo s riasenkou pohodlne manipulovať.


12b. Ak nemáme lievik s tenkým hrdlom, môžeme zmes naliať do igelitového vrecka, z ktorého odstrihneme rožtek a vytlačíme z neho zmes do tuby na riasy. Tento spôsob je však trošku zdĺhavejší a menej komfortný. So zmesou musíme pritom pracovať veľmi rýchlo, lebo bude rýchlo tuhnúť a už by mohol byť problém vytlačiť ju do tuby. 


13. Riasenku necháme pred prvým použitím dôkladne vychladnúť na chladnom mieste cca 30 - 60 minút a po tomto čase ju už môžeme bezpečne používať.

Riasenku používame maximálne 3 mesiace, po tomto čase sa odporúča riasenka vyhodiť a nahradiť ju novou.




Komentáre

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Sviečky z palmového vosku odlievané v polykarbonátových formách

Viacfarebné maľované šumivky