Voskované obrúsky


Voskované obrúsky predstavujú ekologickú alternatívu balenia a uskladnenia potravín. Sú ľahko tvarovateľné pôsobením tepla rúk, takže ich môžete vyformovať podľa potreby - ohnúť, zatočiť, preložiť a zabaliť do nich rôzne potraviny, napr. pečivo, koláčiky, ovocie, zeleninu, syry alebo nimi môžete prikryť potraviny v miske, dózičke či inej nádobe. Nahradíte nimi jednorazové plastové fólie či mikroténové vrecká, používate ich opakovane a navyše sú kompostovateľné, takže šetríte životné prostredie. Pri správnom používaní Vám tieto obrúsky môžu slúžiť celý rok.

Na ich výrobu Vám stačí kúsok látky z čistej bavlny, včelí vosk, jojobový olej a živica z ihličnatých stromov, tzv. kolofónia. (Je možné vyrobiť obrúsky aj bez živice, ale ich živostnosť sa tým skráti.) My Vám ukážeme rovno tri spôsoby výroby ekologických voskovaných obrúskov, ku každému Vám vysvetlíme jeho výhody a nevýhody a Vy sa môžete rozhodnúť, ktorý z nich Vám najviac vyhovuje.

Upozorňujeme, že výroba obrúskov vyžaduje trošku viac trpezlivosti a je vhodné používať staré nádoby a ďalšie pomôcky (naberačku, miešatko, strúhadlo...), pretože sa ťažko čistia od vosku a živice, príp. sa môžu znehodnotiť. Ale snáď každá z nás má doma nejaký starý hrniec, o ktorom už dlhšie uvažuje, či ho vyhodiť alebo ešte nie. Takže ešte NIE, teraz sa Vám zíde. ;) 
Budeme potrebovať:
  • 160 g žltého včelieho vosku - objednáte: CZ SK
  • 80 g kolofónie (živice z ihličnatých stromov, napr. borovice) - kúpite napr. v predajniach alebo e-shopoch s bio produktami alebo s kreatívnymi potrebami (živicu môžete vynechať, ale skrátite tým životnosť obrúskov)
  • 2 polievkové lyžice jojobového oleja lisovaného za studena - objednáte: CZ SK
  • látku z čistej bavlny
Ďalšie pomôcky:
  • starý hrniec na roztopenie vosku
  • naberačka, príp. miešatko
  • nožnice
  • váhy
  • papier na pečenie (je potrebný pri metóde č. 2 a 3)
  • žehlička (je potrebná pri metóde č. 2 a 3)
  • tvrdá podložka - najlepšie drevená (je potrebná pri metóde č. 2 a 3)
  • strúhadlo na stuhnutý vosk (je potrebný pri metóde č. 3)
  • ľubovoľná silikónová formička (je potrebná pri metóde č. 3) - objednáte: CZ SK

POSTUP:

Príprava vosku je rovnaká pri všetkých troch metódach výroby voskovaných obrúskov.

1. Odvážený včelí vosk a živicu vložíme do starého hrnca. 
 
2. Pridáme 2 polievkové lyžice jojobového oleja a necháme stopiť na sporáku pri miernej teplote.
3. Zmes premiešavame, kým sa úplne nerozpustí. Vznikne nám homogénna zmes, ktorá je ihneď pripravená na použitie. Odstavíme ju zo sporáka a zbytočne ju neprehrievame.
4. Medzitým si nastriháme bavlnenú látku na potrebné rozmery. Môžeme si vyrobiť väčšie aj menšie 
obrúsky a používať ich podľa potreby.

Metóda č. 1:
1.1 Do roztopeného vosku namočíme obrúsok tak, aby roztopená zmes pokryla celú plochu obrúska.
1.2 Obrúsok opatrne vytiahneme za rožky (dávame pozor, aby sme sa nepopálili) a v rukách ho rozprestrieme. Párkrát ním trošku zamávame, aby vychladol… 
Obrúsok takmer okamžite stuhne, takže ho môžeme položiť na rovnú podložku a začať vyrábať ďalší kúsok.

Táto metóda je asi najrýchlejšia a najjednoduchšia, ale nevyužijeme pri nej všetok roztopený vosk.

Metóda č. 2:
2.1 Na tvrdú podložku položíme papier na pečenie - papier musí byť väčší ako obrúsok, ktorý budeme voskovať. Na papier položíme bavlnený obrúsok. 
2.2 Roztopený vosk nalievame pomocou naberačky na obrúsok. Prípadne, ak máte hrniec s výlevkou, môžete zmes nalievať priamo z hrnca.
2.2 Približne takéto množstvo vosku je potrebné naliať rovnomerne na obrúsok. 
2.3 Na obrúsok s roztopeným voskom položíme druhý hárok papiera na pečenie.
2.4 Žehličkou vyhriatou na vyššiu teplotu prežehlíme obrúsok po celej jeho ploche. 
2.5 Dbáme na to, aby sa vosk rozlial až po okraje obrúska a tiež do všetkých jeho rohov. Takto by mal vyzerať obrúsok - rovnomerne pokrytý voskom po celej ploche. 
2.6 Opatrne odstránime hornú vrstvu papiera na pečenie.
2.7 Obrúsok odstránime zo spodnej vrstvy papiera na pečenie. 

Obrúsok je hotový!

Táto metóda je o niečo zdĺhavejšia, ako metóda č. 1, ale stačí Vám na ňu aj menší hrniec na topenie vosku, z ktorého môžete prípadne priamo nalievať vosk na obrúsok, takže nie je nutné použiť naberačku.


Metóda č. 3:
3.1 Roztopený vosk nalejeme do silikónových formičiek.
3.2  Vosk necháme pár hodín stuhnúť pri izbovej teplote. 
3.3 Stuhnutý vosk vyklopíme z formičiek.
3.4 Na tvrdú podložku si pripravíme obrúsok ako pri metóde č. 2, t.j. na papier na pečenie položíme obrúsok. Stuhnutý vosk nastrúhame na strúhadle priamo na obrúsok. 
3.5 Snažíme sa, aby bol vosk rovnomerne rozmiestnený po celom obrúsku. Upozorňujeme, že strúhanie je náročnejšie, ide to ťažšie, treba pri tom trošku trpezlivosti.
3.6 Obrúsok s postrúhaným voskom prikryjeme papierom na pečenie. 
3.7 Opäť prežehlíme žehličkou ako pri metóde č. 2.
3.8 Odstránime papier na pečenie a hotový obrúsok opatrne vyberieme. 
Tento spôsob výroby je asi najnáročnejší. Je vhodný hlavne vtedy, ak si chcete uskladniť zarobenú zmes na neskoršie použitie. Stuhnutý vosk môžete napríklad aj darovať niekomu, kto by si chcel tiež vyskúšať výrobu vlastných ekologických obrúskov.

RADY NA POUŽÍVANIE VOSKOVANÝCH OBRÚSKOV:
  • Po použití stačí voskované obrúsky umyť vlažnou vodou a jemným prostriedkom na umývanie riadu a nechať uschnúť.
  • Pri používaní voskovaných obrúskov sa vyhnite zdrojom tepla, neumývajte ich horúcou vodou, ani v umývačke riadu, nevkladajte do mikrovlnky ani do rúry na pečenie!
  • Voskované obrúsky nie sú vhodné na balenie surového mäsa!
  • Voskované obrúsky sa neodporúčajú používať ako podložky na krájanie potravín!



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Sviečky z palmového vosku odlievané v polykarbonátových formách

Viacfarebné maľované šumivky