Dezinfekcia






Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zverejnila návod, ako si môžete v domácom prostredí vyrobiť vlastný dezinfekčný roztok https://www.who.int/infection-prevention/tools/hand-hygiene/handrub-formulations/en/, a tak sme tento recept vyskúšali za Vás a teraz sa oň s Vami radi podelíme. Všetky suroviny, okrem peroxidu vodíka, ktorý je voľne dostupný v lekárňach, kúpite v našom e-shope.

Dezinfekčný roztok môžete použiť nielen na dezinfekciu rúk, ale tiež na čistenie a dezinfekciu rôznych povrchov v domácnosti alebo na pracovisku, napr. toalety, batérie, povrchy elektrospotrebičov, kľučky na dverách, klávesnice počítačov, telefóny, diaľkové ovládače, podlahy a pod.




Na výrobu 0,5 litra dezinfekčného roztoku potrebujete:
  • 99,8 % isopropylalkohol (má dezinfekčné účinky) - u nás predávaný pod názvom "odstraňovač bubliniek", keďže slúži aj na redukciu bublín z povrchu mydla vyrobeného z mydlových hmôt - 400 ml (t.j. 2 x 200 ml) - objednáte: CZ SK
  • rastlinný glycerín (slúži ako zvlhčovač pokožky) - 7 ml - objednáte: CZ SK
  • 3 % peroxid vodíka (zabraňuje množeniu baktérií) - 20 ml - kúpite v lekárni
  • destilovaná voda alebo prevarená vychladnutá kohútiková voda - cca 1 liter. Slúži jednak na opláchnutie nádob a pomôcok a jednak na doplnenie vyrobeného gélu do požadovaného objemu
(Poznámka - pridávanie farieb, vôní a silíc sa neodporúča kvôli možnosti vzniku alergických reakcií.)


Ďalej budete potrebovať:
  • 0,5 l fľaša so šróbovacím uzáverom, napr. plastová liekovka - objednáte: CZ SK
  • odmerka alebo nádoba na prevarenú vodu
  • injekčná striekačka - kúpite v lekárni
  • ochranné rukavice (nie sú nevyhnutné) - objednáte: CZ SK
  • lievik (nie je nevyhnutný)
  • príp. menšie fľaše na preliatie hotovej dezinfekcie, môžu to byť napr. fľaše s rozprašovačom, s odklápacím uzáverom, s pumpičkou alebo fľaše so šróbovacím uzáverom, podľa toho, na aký účel ich budete používať - objednáte: CZ SK

POSTUP:


1. Všetky nádoby a pomôcky ktoré budete používať vysterilizujte napr. destilovanou alebo prevarenou vodou.


2. 400 ml isopropylalkoholu nalejte do pripravenej 0,5 litrovej fľaše.


3. Pomocou injekčnej striekačky pridajte 20 ml peroxidu vodíka.



4. Striekačku prepláchnite prevarenou vodou a následne do nej naberte 7 ml glycerínu. Pôjde to ťažšie, lebo glycerín má hustejšiu konzistenciu. Obsah striekačky pridajte do fľaše s roztokom.

5. Fľašu s roztokom doplňte destilovanou alebo studenou prevarenou kohútikovou vodou do objemu 500 ml.

6. Fľašu čo najskôr uzavrite so šróbovacím uzáverom, aby sa zabránilo vyparovaniu roztoku. Obsah fľaše dôkladne pretrepte.

7. Nechajte odstáť 72 hodín na chladnom a tmavom mieste. Počas tejto doby by sa mali zničiť všetky prípadné baktérie nachádzajúce sa v roztoku.


8. Následne je dezinfekčný roztok pripravený na použitie. Z pollitrovej fľaše môžete roztok preliať do menších fľašiek, ktoré si vyberte podľa účelu, na ktorý budete dezinfekčný prostriedok používať. Na cestovanie alebo len tak do kabelky sú vhodné malé fľaštičky s rozprašovačom, na použitie v domácnosti to môžu byť väčšie fľašky s rozprašovačom alebo postačia aj fľaše s klasickým šróbovacím uzáverom.



Fľašky si môžete vybrať z našej aktuálnej ponuky - CZ SK.

Použitie:
Čistenie rúk: Pred použitím vyskúšajte na malom kúsku pokožky. Keď je všetko v poriadku, naneste na celú pokožku rúk a trite ruky do sucha. Dezinfekčný roztok môžete použiť napr. po návšteve zdravotníckych zariadení a všade tam, kde nemáte prístup k umývadlu - po návšteve rôznych inštitúcií, bánk, obchodov, po cestovaní hromadnou dopravou, v prírode a pod.
Čistenie povrchov: Naneste pár kvapiek roztoku na čistú handričku a prečistite potrebné predmety a zariadenia. Pri čistení podláh pridajte trochu dezinfekčného roztoku do vody a rozmiešajte.


Varovanie:
Pozor, ide o horľavinu! 
Skladujte na chladnom mieste, mimo zdrojov ohňa, pri používaní nefajčite.
Vyvarujte sa kontaktu s očami.
Udržiavajte mimo dosahu detí.
Prázdnu nádobu pred vyhodením do odpadu opláchnite vodou.



















Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Sviečky z palmového vosku odlievané v polykarbonátových formách

Viacfarebné maľované šumivky