Prírodná bieliaca zubná pasta

 

Čierne zubné pasty s bieliacim účinkom už nie sú na trhu žiadnou novinkou. Ich hlavnou účinnou zložkou je aktívne čierne uhlie, ktoré má úžasnú schopnosť viazať na seba škodlivé toxíny a nečistoty. Dokáže krásne vyčistiť ústnu dutinu, vybieliť zubnú sklovinu, pomôže odstrániť škrvny od kávy, čaju, vína, či cigariet. Žiaľ, niektoré komerčné zubné pasty obsahujú okrem tejto prírodnej účinnej zložky aj množstvo škodlivých syntetických látok a konzervantov. Pritom vyrobiť si vlastnú zubnú pastu z čisto prírodných ingrediencií nie je nič zložité a zaberie Vám to naozaj len chvíľočku – veď posúďte sami.
Okrem aktívneho uhlia na výrobu zubnej pasty potrebujete len 3 ďalšie ingrediencie: kokosový olej, sódu bikarbónu a prírodnú silicu podľa vlastného výberu. Kokosový olej odporúčame použiť nerafinovaný, najlepšie v bio kvalite. Kokosový olej nielenže pomôže dosiahnuť krémovú textúru zubnej pasty, ale je tiež známy pre svoje bieliace a antibakteriálne vlastnosti, vďaka ktorým prispieva k zdraviu ústnej dutiny. Sóda bikarbóna pomáha neutralizovať kyslé prostredie v ústach a navyše pôsobí antibakteriálne. No a esenciálne oleje – silice, sú ďalším bonusom, ktoré obohatia tento výrobok. Môžete ich v recepte aj vynechať, ale s nimi to bude rozhodne lepšie, pretože dodajú zubnej paste vôňu a navyše majú mnoho ďalších priaznivých účinkov. Môžete použiť ľubovoľnú prírodnú silicu alebo kombináciu viacerých silíc, pri výbere Vám môže pomôcť stručný prehľad ich účinkov:
  • eukalyptová silica – má protizápalové vlastnosti (pomáha pri zápale ďasien), pôsobí antisepticky (ničí baktérie spôsobujúce zápach z úst) a bráni tvorbe zubného povlaku; je aktívnou zložkou mnohých ústnych vôd a zubných pást
  • mäta pieporná silica dezinfikuje ústnu dutinu a zároveň osviežuje dych
  • čajovníková silica tea tree – má antibakteriálne a protizápalové vlastnosti
  • klinčeková silica – dezinfikuje ústnu dutinu, pôsobí protizápalovo
  • citrusové silice (napr. citrónová, pomarančová, limetková) – majú bieliace účinky na zubnú sklovinu a sťahujúce účinky na ďasná
Želáme Vám žiarivý úsmev!

Na výrobu cca 30 ml zubnej pasty budete potrebovať:

  • aktívne uhlie½ čajovej lyžičky – objednáte: CZ SK
  • sóda bikarbóna2 polievkové lyžice – objednáte: CZ SK
  • kokosový olej panenský BIO2 polievkové lyžice – objednáte: CZ SK
  • prírodná silica podľa vlastného výberu – 2 – 3 kvapky – objednáte: CZ SK
  • 30 ml kozmetická dóza na hotovú zubnú pastu – objednáte: CZ SK (alebo môžete použiť malý sklenený pohárik)

POSTUP:

1. Do vhodnej nádoby, napr. do misky, ale skleneného pohára vložíme 2 lyžice kokosového oleja.
2. Olej dáme rozpustiť na mierny oheň do vodného kúpeľa alebo do mikrovlnky.
3. Do roztopeného ešte teplého oleja postupne pridáme ďalšie ingrediencie: 2 lyžice sódy bikarbóny...
4. Pridáme 1/2 čajovej lyžičky aktívneho uhlia...
5. Napokon pridáme pár kvapiek esenciálneho oleja.
6. Miešame, kým nám nevznikne hladká homogénna zmes.

7. Zmes vylejeme do vopred pripravenej nádoby. 

8. Necháme niekoľko hodín stuhnúť na chladnom a tmavom mieste.

Zubná pasta má po stuhnutí krémovú konzistenciu. Vtedy je pripravená na použitie.
Zubnú pastu skladujte na chladnom a tmavom mieste. Odporúčame ju používať min. 1 – 2 krát týždenne. Zubnú pastu naneste na zubnú kefku a zuby vyčistite zvyčajným spôsobom. Nebuďte zaskočení jej nezvyčajnou chuťou. Nečakajte žiadnu sladkú chuť typickú pre klasické zubné pasty. Táto pasta má skôr mastno-slanú chuť, na ktorú si treba zvyknúť, ale oplatí sa nevzdať to, priaznivé výsledky sa dostavia po pár týždňoch. Pripravte sa však na znečistené čierne umývadlo pri jej používaní, ale nemusíte sa báť, zafarbenie sa dá ľahko umyť s teplou vodou.
Zubnú pastu je najlepšie spotrebovať do 1 mesiaca od jej výroby. Vyrobte si vždy radšej menšie množstvo zubnej pasty, ktoré dokážete za mesiac spotrebovať.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Sviečky z palmového vosku odlievané v polykarbonátových formách

Viacfarebné maľované šumivky