Prírodné sviečky s prírodnými farbami

 

Dlhé zimné večery nám často spríjemňuje blkot horiacich sviečok. Plamene sviečok pôsobia upokojujúco, zútulnia akýkoľvek interiér a vytvoria atmosféru pohody a relaxu. Sviečky, dobrá kniha, horúca kávička alebo čaj, koláčik… pre mnohých lákavá predstava! 

Dnes sú veľmi populárne prírodné sviečky, ktorých horenie je čisté, sú šetrné k nášmu zdraviu aj k životnému prostrediu. Na ich výrobu sa najčastejšie používa palmový, sójový alebo včelí vosk. Niekto má rád naturálny charakter sviečky, bez pridania farby a vône, ale mnohí uprednostňujú farebné sviečky, ktoré sa dajú pekne zladiť s interiérom. Ak chceme zachovať úplne prírodný charakter sviečky, mali by sme siahnuť aj po prírodnej farbe. Prírodné farbivá nám ponúka naša príroda alebo rovno naša kuchyňa.  Môže ísť o niektoré koreniny, riasy, sušené bylinky, kvety, či ovocie. Pustili sme sa do malého experimentovania s niektorými surovinami. Osvedčili sa nám riasy moringy a spirulíny, pomocou ktorých sme vytvorili zelenkavú farbu, so sladkou mletou paprikou sme dosiahli peknú oranžovú farbu. Aby koreniny, bylinky alebo kvety, z ktorých vyrábame farby, neupchávali knôt, je potrebné lúhovať ich v horúcom vosku zabalené v kávovom filtri alebo v husto tkanej gáze. Na lúhovanie je najvhodnejší sójový vosk, pretože má nízku teplotu topenia, je bez farby a štruktúry. Vylúhovanú voskovú farbu je možné následne pridať nielen do sójového ale aj do palmového vosku a vyrobiť tak nielen hladké sviečky v skle, ale aj voľne stojace sviečky s efektom námrazy, o ktorú sa postará palmový vosk.

Na farbenie vosku môžete vyskúšať aj ďalšie variácie s inými surovinami, napr. kurkumu (pre dosiahnutie žltej farby), škoricu (mala by vzniknúť hnedá farba), pomarančovú kôru (oranžová farba), ibištek (červená farba). Chce to trošku chuti experimentovať a trošku trpezlivosti, pretože výroba voskovej farby je časovo náročnejšia, ale nech Vás to neodradí, z výsledku budete mať radosť.

Na výrobu prírodnej sviečky s prírodnou farbou budete potrebovať:

  • sójový vosk – objednáte:  CZ  SK
  • príp. aj palmový vosk – objednáte:  CZ  SK 
  • knôty na sviečky – objednáte:  CZ  SK 
  • prírodné ingrediencie podľa vlastného výberu vhodné na zafarbenie vosku, napr. spirulina jemne mletá – objednáte:  CZ  SK, moringový list jemne mletý – objednáte:  CZ SK alebo iné sušené bylinky, či kvety – objednáte:  CZ  SK alebo siahnite na zásoby svojej kuchyne ;)

Ďalej budete potrebovať:
  • kávový filter alebo husto tkanú gázu na lúhovanie surovín
  • prírodný špagátik na uviazanie filtra alebo gázy – môžete použiť aj knôt na sviečky
  • sklenenú nádobu alebo silikónovú formu na sviečky prípadne polykarbonátovú formu na sviečku – objednáte:  CZ  SK 
  • nádobu na lúhovanie vosku (najvhodnejšia je nerezová nádoba so sosáčikom – objednáte:  CZ  SK)
  • ďalšiu nádobu na vodný kúpeľ
  • prípadne aj gumičky na stiahnutie silikónovej formy alebo špajdle na upevnenie knôtu v sviečke
POSTUP:

1. Do vhodnej nádoby (alebo viacerých nádob, ak sa chystáme vyrábať viac druhov farieb), vsypeme sójový vosk. My sme na jednu farbu použili cca 70 gramov vosku, ale záleží aj od veľkosti nádoby. Je potrebné, aby bolo vrecúško ponorené vo vosku.

2. Nádobu s voskom vložíme do vodného kúpeľa a zohrievame až do úplného roztopenia vosku.

3. Medzitým do kávového filtra vsypeme surovinu, z ktorej ideme vyrábať farbu a zviažeme vhodným špagátikom – my sme použili moringový list jemne mletý a na zviazanie kúsok knôtu do prírodného vosku.

4. Do roztopeného vosku vložíme vrecúška s korením, či bylinkami, riasami, kvetmi alebo inými surovinami, z ktorých sa chystáme vyrábať voskové farby. Suroviny lúhujeme počas niekoľkých hodín, počas ktorých vosk neustále udržiavame v tekutom stave, teplý. Postupne dolievame vodu do vodného kúpeľa.

5. Ak chceme vedieť, či už je vosk dostatočne zafarbený, necháme ho stuhnúť. 

6. Ak sa nám zdá farba málo intenzívna, zahrievame a lúhujeme ďalej alebo môžeme pridať ďalšie vrecúško s danou ingredienciou a pokračujeme ďalej v lúhovaní až do vytvorenia požadovanej farby. Musíme počítať s tým, že pridaním ďalšieho vosku do voskovej farby, sa farebná intenzita ešte zníži.

7. Keď sme s intenzitou farby spokojní, vyberieme lúhovacie vrecúško z vosku.

8. Do voskovej farby pridáme ďalší vosk, z ktorého chceme vyrábať sviečku. Zahrievame až do úplného rozpustenia vosku. Ak uprednostňujete voňavé sviečky alebo sa chcete vyhnúť aróme, charakteristickej pre danú bylinku alebo koreninu, môžete na prevoňanie vosku pridať pár kvapiek prírodnej silice. 

9. Zo sójového vosku vyrábame sviečky v nádobách. Roztopený sójový vosk nalejeme v tenkej vrstve na dno nádoby a necháme chvíľku mierne stuhnúť.

10. Do stredu nádoby vložíme knôt s plieškom.

11. Dolejeme zvyšným voskom. Knôt prichytíme z oboch strán špajdlami alebo tenkými drievkami, aby sa nezosunul do vosku a zostal pekne rovno v strede.

12. Knôt prichytíme z oboch strán špajdlami alebo tenkými drievkami, aby sa nezosunul do vosku a zostal pekne rovno v strede.

13. Necháme niekoľko hodín stuhnúť. Táto zelená sviečka je z moringového prášku, oranžová je z mletej červenej papriky. 

14. Ak chceme vyrábať voľne stojace sviečky, pridáme do voskovej farby palmový vosk a stopíme. 

15. Medzitým si pripravíme formu, do ktorej upevníme knôt. Silikónovú formu stiahneme gumičkami.

16. Do formy vlejeme roztopený vosk.

17. Necháme niekoľko hodín vytuhnúť.

18. Následne zložíme z formy gumičky, formu roztvoríme a opatrne ťaháme za knôt a sviečku vyberieme.

19. Knôt zospodu zastrihneme, prípadne aj dĺžku knôtu.


A na takéto krásky prírodné farebné sa môžete tešiť! ;) 























Komentáre

  1. Dobrý deň prajem.
    Dostal som od manželky polykarbonátove formy na sviečky.
    Aké vosky sú vhodné na odlievanie voľne stojacich sviečok ?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň, na voľne stojace sviečky je najvhodnejší palmový alebo sviečkový vosk (parafín). Do parafínu je potrebné pridať aj aditívum Kera plus alebo stearín. Do palmového vosku nie je potrebné pridávať žiadne ďalšie prísady. Inšpirovať sa môžete aj na našom blogu v článku:
      https://mydlovysvetczsk.blogspot.com/2016/06/sviecky-z-palmoveho-vosku-odlievane-v.html
      Želáme Vám úspešné tvorenie.

      Odstrániť
  2. Zdravím, prečo sa mi pri výrobe sviečok vždy urobí preliačina v strede? Som začiatočník a viac menej relaxujem pri tom. Ďakujem. Anna

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň, závisí to od toho, z akého vosku vyrábate sviečky. Pri parafíne (sviečkovom vosku) je to prirodzený jav, pretože parafín sa pri tuhnutí zmršťuje, preto ho treba postupne dolievať. Ak vyrábate sviečky z palmového alebo sójového vosku, je potrebné pred vyliatím roztopeného vosku tento vosk mierne ochladiť, neliať ho príliš horúci. Zároveň je potrebné nalievať ho pomaly a postupne. V procese tuhnutia môžete vosk prepichávať, aby ste zabránili tvorbe vzduchových bublín. Odporúčame prečítať si aj ďalšie články o výrobe sviečok na našom blogu. Veríme, že sme Vám pomohli a že sa sviečky vydaria!

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Sviečky z palmového vosku odlievané v polykarbonátových formách

Viacfarebné maľované šumivky