Prírodný repelent

 

Konečne tu máme opäť jar, slniečko zohrieva, príroda sa prebúdza a my čoraz viac času trávime vonku v prírode. A práve tu na nás často číha nebezpečenstvo v podobe kliešťov, komárov a iného hmyzu. Hmyz môže byť prenášačom rôznych vírusov a baktérií a prisatie kliešťa môže viesť k dlhodobým zdravotným problémom. Najlepším riešením je určite prevencia, ktorú by sme nemali podceňovať. Vybrať si vhodné oblečenie, ktoré nám zakrýva krytické partie tela je len jednou z nich, ďalšou je používať repelenty, ktoré nás ochránia pred útokmi nežiadúceho hmyzu.

Na trhu je veľké množstvo repelentných prípravkoch, ale pri ich výbere treba byť obozretný. Mnohé z nich obsahujú škodlivé syntetické látky, ktoré dráždia pokožku a sliznice, niektoré sú dokonca toxické. Navyše, hmyz si časom voči niektorým dokázal vybudovať imunitu, takže sú naň prakticky neúčinné. Nehovoriac o tom, že takéto prípravky pôsobia ako záťaž na naše životné prostredie.

Práve kvôli vyššie uvedeným skutočnostiam by nám malo záležať na tom, ako a čím sa budeme proti škodlivému hmyzu a kliešťom chrániť. Prírodné repelenty nebudú škodiť ani Vám, ani Vašim domácim miláčikom a ani prírode. Prinášame Vám návod, ako si môžete v domácom prostredí jednoducho vyrobiť vlastné repelentné prípravky na prírodnej báze. Účinnými zložkami sú rastliny a esenciálne alebo rastlinné oleje, pretože mnohé z nich sú už v samotnej svojej podstate repelentné – niektoré rastliny totiž produkujú látky, ktoré pôsobia na hmyz odpudzujúco. Príroda to má proste vymyslené dokonale! ;)

Pirpavili sme si pre Vás viac variantov prírodného repelentu:

  1. Repelentný sprej – je vyrobený na vodnej báze. Základom môže byť bylinný výluh alebo destilovaná či prevarená voda. Plníme ho do fľaštičky s rozprašovačom. 

  2. Repelentný olej – je vyrobený na olejovej báze. Základom je nimbový olej, ktorý má svoju špecifickú akoby cesnakovú arómu, ktorá pre Vás nemusí byť veľmi príjemná, ale zároveň nevonia ani malým bodajúcim a štípajúcim potvorkám, preto je veľmi účinná. Pre zmiernenie charakteristickej nimbovej arómy kombinujeme tento olej s inými, menej aromatickými olejmi. Repelent plníme do fľaštičky s minipumpičkou a aplikujeme ho hlavne na pulzujúce body na tele (na zápästia, krk, za uši…), ale môžeme ním potrieť aj členky alebo ďalšie miesta na tele, ktoré sú vystavené dotieravému hmyzu.


Na výrobu REPELENTNÉHO SPREJA potrebujete:

  • výluh z bylín cca 250 ml (môžete nahradiť destilovanou alebo čistou prevarenou vodou) – výluh zvyšuje účinok repelentného prípravku, ale môže zafarbiť odev – na výluh použite 3 – 4 polievkové lyžice čerstvých alebo sušených byliniek v ľubovoľnej kombinácii, vhodné sú napr. levanduľa, mäta pieporná, eukalyptus, citrónová tráva, rozmarín, santalové drevo – objednáte: CZ SK. Ak nemáte žiadne z týchto bylín doma, môžete použiť výluh z klinčekov, tie má snáď každá gazdinká vo svojich koreničkách ;) 
  • isopropylalkohol (IPA) – 1 polievková lyžica – objednáte: CZ SK
  • rastlinný glycerín – 1 čajová lyžička – objednáte: CZ SK
  • esenciálne oleje v ľubovoľnej kombinácii – cca 100 kvapiek – vyberajte a kombinujte min. 3 druhy z týchto olejov: geránium, klinček, rozmarín, tea tree, citrónová tráva, mäta pieporná, eukalyptus, levanduľa, škorica, céder – objednáte: CZ SK
  • fľaška so šróbovacím uzáverom (na zmiešanie surovín) – objednáte: CZ SK
  • malá fľaštička s rozprašovačom (na aplikáciu) – objednáte: CZ SK

Ďalej budete potrebovať:

  • hrnček na varenie vody alebo výluhu na sporáku
  • husté sitko alebo gázu na precedenie výluhu
  • lievik s úzkym hrdlom
  • nádobu na zliatie precedeného výluhu

Na výrobu REPELENTNÉHO OLEJA potrebujete:

  • nimbový olej LZS 50 ml – objednáte: CZ SK
  • ostropestrecový olej LZS 50 ml – objednáte: CZ SK, príp. môžete zvoliť iný rastlinný olej podľa vlastného výberu – objednáte: CZ SK
  • čajovníkový olej tea tree – 30 kvapiek – objednáte: CZ SK
  • fľaška so šróbovacím uzáverom (na zmiešanie surovín) – objednáte: CZ SK
  • malá fľaštička s mini pumpičkou (na aplikáciu) – objednáte: CZ SK

POSTUP

REPELENTNÝ SPREJ

1. Vopred si pripravíme bylinný výluh. Dáme variť 250 ml vody, po zovretí pridáme 3 – 4 polievkové lyžice vybraných byliniek. My sme pridali po 1 lyžici klinčekov, levandule, citrónovej trávy a eukalyptusového listu. Necháme prevariť cca 1 – 2 minúty a prikryté lúhujeme do vychladnutia. 

2. Po vychladnutí výluh precedíme cez husté sitko alebo gázu.

Ak chceme repelent aplikovať na odev, namiesto výluhu použijeme destilovanú alebo prevarenú vychladenú čistú vodu.

3. Do fľašky so šróbovacím uzáverom nakvapkáme vybrané silice. My sme použili: klinčekovú, rozmarínovú, levanduľovú a eukalyptovú silicu.

4. Pridáme 1 polievkovú lyžicu IPA, fľašu zašróbujeme a obsah pretrepeme.

5. Pridáme 1 čajovú lyžičku glycerínu. 

6. Opäť pretrepeme.

7. Na záver pridáme vychladený výluh z byliniek a dôkladne pretrepeme

8. Repelent prelejeme do menších fľaštičiek s rozprašovačom, ktoré sú praktické na aplikáciu na telo a v ruksaku nezaberú veľa miesta. Nezabudnite zmes pretrepať pred každým použitím, lebo časom sa oleje oddelia od vody.

Použitie: Aplikujeme postrekom na telo alebo na odev pred pobytom v prírode a následne opakujeme každé cca 2 – 3 hodiny. Ak chceme postriekať odev, namiesto výluhu z byliniek použijeme radšej destilovanú alebo prevarenú vodu, pretože bylinný výluh roztok zafarbí a takisto by mohol zafarbiť oblečenie.


REPELENTNÝ OLEJ

1. Do vhodnej nádoby alebo do fľašky so šróbovacím uzáverom vlejeme 50 ml nimbového oleja.

2. Pridáme 50 ml ostropestrecového alebo iného vybraného rastlinného oleja.

3. Pridáme cca 30 kvapiek tea tree oleja.

4. Dôkladne premiešame, príp. pretrepeme, ak máme suroviny vo fľaši so šróbovacím uzáverom.

5. Repelent môžeme preliať do fľaštičky s mini pumpičkou, z ktorej sa nám bude dobre aplikovať.


Použitie: Aplikujeme pred pobytom v prírode prostredníctvom mini pumpičky predovšetkým na pulzujúce body na tele. Následne opakujeme každé cca 2 – 3 hodiny. 

Upozornenie:

Repelenty je potrebné otestovať na malom kúsku kože. Pred použitím pretrepať!


Komentáre

  1. ked pouzijeme prevarenu vodu tak pridavame len silice a glycerin? alebo ako?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň, postup je úplne rovnaký, pridávate všetky ostatné ingrediencie, nahrádzate len výluh za prevarenú vodu. Želáme úspešné tvorenie!

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Sviečky z palmového vosku odlievané v polykarbonátových formách

Viacfarebné maľované šumivky