Parfumový olej

 

Poznáte MCT olej nazývaný tiež Caprylis? Je získavaný z kokosového a palmového oleja a ide o zmes len dvoch mastných kyselín – kyseliny kaprylovej a kyseliny kaprínovej, preto zrejme tento názov Caprylis. Je to vlastne taký olej/neolej – má ľahkú textúru, neutrálnu vôňu, je suchý a ľahko sa vstrebáva do pokožky alebo do vlasov bez zanechania mastného pocitu. Vyznačuje sa tiež vysokou stabilitou a odolnosťou voči oxidácii. Vďaka týmto jeho vlastnostiam je vynikajúcim nosným olejom v celej rade kozmetických produktov. My Vám dnes ukážeme, ako si za jeho pomoci úplne jednoducho, len v pár krokoch, vyrobíte vlastný parfum alebo prírodný repelent.

Parfum je možné vyrobiť buď na báze alkoholu (takýto recept nájdete na našom blogu v článku Parfumová voda) alebo na báze oleja, ktorého výrobu Vám ukážeme v tomto príspevku. Výroba parfumu na báze alkoholu je zdĺhavejšia, pretože parfum musí niekoľko týždňov vyzrievať. Naopak, výroba parfumu na olejovej báze je úplne jednoduchá a stačia Vám na ňu dve základné ingrediencie – vhodný nosný olej a vonná kompozícia. A práve Caprylis je ideálnym nosným olejom na parfum na olejovej báze – neutrálnu vôňu, takže dovolí vyniknúť a rozvinúť vôňu pridanej vonnej kompozície, nezanecháva mastný film na pokožke, ani stopy na oblečení a v neposlednom rade by sme radi vyzdvihli jeho vynikajúcu oxidačnú stabilitu, ktorá predlžuje trvanlivosť hotového výrobku, takže nebudete potrebovať žiadny ďalší konzervant.

Tak poďme na to! :)

Na výrobu 10 ml parfumového oleja budete potrebovať len dve ingrediencie:

  • 10 ml oleja Caprylis – objednáte: CZ SK
  • cca 15 – 20 kvapiek luxusnej parfumovej kompozície – kvalitnej imitácie značkového parfumu z nášho výberu – objednáte: CZ SK – my sme zvolili pre náš parfumový olej dámsku parfumovú kompozíciu MYSTERIOUS WOMAN objednáte: CZ SK

Ďalej budete potrebovať:

  • roll-on fľaštičku s objemom 10 ml objednáte: CZ SK
  • mini lievik objednáte: CZ SK
POSTUP:

1. Do čIstej fľaštičky s roll-on uzáverom vlejte olej Caprylis – nie do plna, nechajte si ešte miesto na pár kvapiek vonnej kompozície. (V prípade potreby môžete na záver doplniť olejom po vrch.)

2. Pridajte cca 15 – 20 kvapiek vonnej kompozície. Množstvo závisí od konkrétnej vône a tiež od Vašej požiadavky na intenzitu vône. (Ak si nie ste istý, dajte radšej menej a neskôr môžete vôňu doplniť.)

3. Fľaštičku dôkladne uzatvorte a pretrepte, aby sa spojili jednotlivé zložky zmesi. 

To je naozaj všetko! :) Vôňu môžete ihneď použiť. Pred každým použitím pretrepte! Aplikujte potieraním na pulzujúce miesta na tele.


Rovnako jednoduchým spôsobom, avšak za použitia iných vonných prísad, si môžete vyrobiť aj prírodný repelent. V tomto prípade pridáte do oleja Caprylis prírodnú silicu podľa vlastného výberu. Mnohé prírodné silice majú prirodzene repelentné účinky, to znamená, že svojou vôňou odpudzujú hmyz, napr. levanduľová silica, eukalyptová, mätová, rozmarínová, klinčeková, cédrová, gerániová, Litsea Cubeba, citrónová tráva atď.

PRÍRODNÝ REPELENT

Na výrobu 10 ml repelentu budete potrebovať:

  • 10 ml oleja Caprylis – objednáte: CZ SK
  • cca 15 – 20 kvapiek prírodnej silice podľa vlastného výberu objednáte: CZ SK (môžete zvoliť aj kombináciu 2 – 3 silíc)

Ďalej budete potrebovať:

  • roll-on fľaštičku 10 ml objednáte: CZ SK
  • mini lievik objednáte: CZ SK

Postup výroby aj aplikácia je rovnaká ako pri parfumovom oleji. 

Upozornenie: Odporúčame znášanlivosť na výrobok otestovať na malom kúsku pokožky! 




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Sviečky z palmového vosku odlievané v polykarbonátových formách

Viacfarebné maľované šumivky