Sviatočné a tortové sviečky z včelieho vosku

 

Blížia sa najkrajšie sviatky roka – Vianoce a k adventnej a vianočnej atmosfére okrem iného neodmysliteľne patria aj sviečky a med. A to nás inšpirovalo spojiť tieto dva vianočné symboly a vyrobiť sviečky z včelieho vosku, ktoré určite budú krásnym doplnkom nielen Vašej vianočnej výzdoby, ale môžete si s nimi spríjemniť aj iné sviatočné chvíle, napr. rodinné alebo firemné oslavy, stretnutia s priateľmi či romantickú večeru vo dvojici. Ale aj všedný večer môže mať pri týchto sviečkach sviatočnú príchuť.

Z včelieho vosku si môžete vyrobiť klasické stojace sviečky, čajové sviečky, ale tiež tortové sviečky –napr. čísla alebo písmenká, ako zápichy na tortu. Áno, sviečky z včelieho vosku sú síce niekoľkonásobne drahšie ako sviečky z parafínu a tiež drahšie ako sviečky z iných prírodných voskov, ale to má samozrejme svoje opodstatnenie – skrýva sa za tým kopec včielkovskej práce. Včelí vosk je však úplne prirodzeným medziproduktom včielok medonosných, ktoré vosk využívajú na tvorbu voskových plástov, takže ide o ekologickú alternatívu voskov na výrobu sviečok.

Mnohí výrobcovia včelieho vosku alebo sviečok z včelieho vosku uvádzajú, že tieto sviečky uvoľňujú pri spaľovaní do ovzdušia záporné ióny, ktoré pomáhajú čistiť vzduch podobne ako to robí čistička vzduchu. Tieto záporné ióny totiž priťahujú kladne nabité častice rôznych nečistôt v ovzduší (napr. plesní, peľu, srsti, prachu) a tie následne spadnú na zem alebo iný povrch, kde sa už ľahko povysávajú alebo umyjú. Podľa Philipa Owensa - experta na znečistenie ovzdušia, sviečky z včelieho vosku okrem svojej schopnosti čistiť vzduch a znižovať množstvo alergénov v ovzduší, priaznivo vplývajú aj na ľudskú psychiku – pôsobia ako prírodné antidepresívum, uvoľňujú napätie, zvyšujú duševnú pohodu a dokonca pomáhajú znížiť bolesti hlavy. (Zdroj: https://cleanup.expert/info/natures-air-purifier/)

Sviečky z včelieho vosku nestekajú, nedymia, majú dlhé horenie a vrhajú jasné, príjemné svetlo. Uvoľňujú jemnú medovú vôňu, preto nie je potrebné pridávať do nich žiadne ďalšie vonné prísady. Keď si takéto sviečky vyrobíte doma, máte istotu, že ide o sviečky z100 % včelieho vosku bez obsahu iných voskov a ďalších prímesí. Vaše zdravie za túto investíciu určite stojí!



Budete potrebovať:

  • včelí vosk žltý – objednáte: CZ SK – množstvo závisí od veľkosti vybranej formy ale aj od množstva sviečok, ktoré sa chystáte vyrábať
  • knôty do vosku – objednáte: CZ SK
  • formu na sviečku – použiť môžete ľubovoľnú silikónovú formu alebo polykarbonátovú formu – objednáte: CZ SK; súčasťou polykarbonátových foriem je tmel s ihlou a v prípade guľovej formy aj gumička s klipsami) - pre tieto formy je vhodné použiť knôt do prírodného vosku; 
  • polykarbonátovú formu na čajovú sviečku - to v prípade, že chcete vyrábať malé čajové sviečky – objednáte: CZ SK a v tomto prípade odporúčame použiť 4 cm knôty s plieškom
  • silikónovú formu číslice VF082 – to v prípade, že sa chystáte vyrábať tortové sviečky - (prípadne abecedu alebo iné formy, ktoré môžu poslúžiť ako zápichy na tortu) – vhodné je použiť knôt do prírodného vosku – veľkosť vyberajte podľa priemeru sviečok - na číslice alebo písmenká odporúčame knôt č. 0 alebo č. 1

Ďalej budete potrebovať:

  • dve nádoby na topenie vosku vo vodnom kúpeli – jednu nádobu na vosk - objednáte: CZ SK a druhú nádobu na vodu pre vodný kúpeľ
  • drevené miešatko – objednáte: CZ SK
  • špajdle alebo dlhé ihly na fixáciu knôtu vo forme
  • špajdle alebo špáradlá s ostrými koncami – pre zápichy na tortu

POSTUP:
1. Primerané množstvo včelieho vosku vsypte do vhodnej nádoby a dajte topiť na šporák do vodného kúpeľa.

    2. Medzitým si pripravte vybranú formu na nalievanie vosku, t. j. bude potrebné vybrať vhodný knôt, prevliecť ho cez formu a upevniť napr. ihlou alebo špajdlami.

    Ak sa chystáte použiť polykarbonátovú formu, otvor vo forme, v ktorom je prevlečený knôt, je potrebné utesniť kúskom plastického tmelu. 

    Podrobnejší návod na použitie polykarbonátovej formy nájdete v inom článku na našom blogu: Sviečky z palmového vosku odlievané v polykarbonátových formách: https://mydlovysvetczsk.blogspot.com/2016/06/sviecky-z-palmoveho-vosku-odlievane-v.html

    V prípade, že použijete silikónovú formu, nemusíte miesto, kde je prevlečený knôt cez formu, utesňovať – silikón sa o to postará sám.

    Ak budete vyrábať čajové sviečky, tieto si nemusíte vopred špeciálne pripravovať.

3. V prípade, že ste sa rozhodli vyrobiť tortové sviečky, silikónovú formu je potrebné prepichnúť v mieste, kde chcete viesť knôt a následne knôt napr. za pomoci ihly prevliecť cez tortu a zahnúť spôsobom, ako vidíte na ďalšej foto, pretože najskôr budete nalievať vosk len do polovice formy, tak aby ste si knôt nezaliali do vosku už v tejto fáze – to nechceme. ;)

4. Teraz máme všetky formy pripravené na nalievanie vosku.

    5. Vosk zbytočne neprehrievame. Po úplnom rozpustení vosku, môžeme vosk nalievať do pripravených foriem. Vosk lejeme pomaly.

    6. Včelí vosk nie je potrebné farbiť, sám osebe má krásnu prirodzenú farbu, ale ak sa predsa len rozhodnete pre farebné sviečky, môžete do roztopeného vosku pridať kúsok farby na sviečky a následne vosk dôkladne rozmiešať.

7. Do čajových sviečok nalejte len tenkú vrstvu vosku a nechajte malú chvíľu mierne stuhnúť. Potom na vrstvu vosku umiestnite do stredu formy knôt s plieškom, jemne zatlačte a opatrne dolejte roztopeným voskom. Ak Vám medzitým vosk stuhol, môžete ho znova zahriať, aby sa stopil.

Pri výrobe tortových sviečok v plochých silikónových formách je potrebné postupovať trošku inak – najskôr nalejte roztopený vosk len do polovice formy, približne do úrovne miesta, kadiaľ vedie knôt. Vosk nechajte trošku stuhnúť a potom naň opatrne rozprestrite knôt, aby sa vo vosku zafixoval. Nechajte ešte chvíľu stuhnúť predtým ako dolejete roztopeným voskom.

8. Tortové sviečky dolejte roztopeným voskom.

9. Knôty v čajových formách zafixujte napr. ihlami alebo špajdlami a nechajte úplne stuhnúť. 

10. Doba tuhnutia sviečok závisí od veľkosti formy. Čajové sviečky stuhnú cca z 1 hodinu, pri väčších formách nechajte kľudne tuhnúť niekoľko hodín alebo do druhého dňa.



11. Zo silikónových foriem sviečky opatrne vytiahnite von.

Sviečky v polykarbonátových formách po úplnom stuhnutí vosku odporúčame vložiť na pár minút do mrazničky spolu s formou, aby sa vosk trošku zmrštil, čo Vám pomôže ľahšie sviečku vytiahnuť z formy von. 
Nezabudnite pred vyklápaním sviečky odstrániť tmel a príp. odstrihnúť uzlík.
Predtým, ako začnete sviečku vyťahovať, nachvíľu zohrejte v rukách steny sviečky a potom sviečku vytiahnite z formy jemným ťahaním za knôt.


12.  Do tortových sviečok opatrne vpichnite ostré špáradlo alebo špajdlu.

Tortová sviečka v tortičke. 


Želáme Vám krásne pohodové chvíle strávené pri upokojujúcom plameni horiacich sviečok z pravého včelieho vosku!


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Sviečky z palmového vosku odlievané v polykarbonátových formách

Viacfarebné maľované šumivky