Závesné voskové dekorácie zdobené sušenými kvetmi a bylinkami


Vedeli ste, že sviečkový vosk sa dá využiť aj inak ako na výrobu sviečok? Napríklad na výrobu takýchto milých závesných dekorácií, ktoré je možné ozdobiť podľa vlastnej fantázie. My sme ich zdobili produktami z našej ponuky - sušenými bylinkami a kvetmi, jemne mletými bylinkami a špagátikmi, ale Vy pri ich výrobe môžete naplno využiť svoju kreativitu a na dekoráciu môžete použiť aj iné ozdoby, napr. sušené ovocie, korenie, rôzne prírodné materiály ako sú konáriky, kôra, škrupinky z orieškov, kamienky atď. Každý kúsok môže byť jedinečný. A ak hľadáte tip na zaujímavý a originálny darček, možno sme Vám práve trošku napovedali. ;)

Na výrobu 6 ks závesných dekorácií sme použili:

  • 350 g sviečkového vosku (parafínu) – objednáte:  CZ  SK + 350 g stearínu – objednáte:  CZ  SK
  • ALTERNATÍVA - namiesto parafínu so stearínom môžete použiť aj cca 700 g rastlinného vosku, napr. palmového – CZ  SK
  • silikónovú formu na závesnú dekoráciu obdĺžniky a ovály 6ks – MF321 – objednáte:  CZ  SK (môžete si vybrať aj inú formu na závesnú dekoráciu z našej ponuky – objednáte:  CZ  SK)
  • sušené bylinky z našej ponuky (pivonka, nevädza, levanduľa, ruža púčiky, ruža lupene, nechtík, rumanček, badián, santalové drevo) – objednáte:  CZ  SK 
  • jemne mleté bylinky z našej ponuky (ruža kvet jemne mletá, zelený čaj jemne mletý) – objednáte:  CZ  SK
  • klinček – nájde doma snáď každá gazdinka
  • špagát - objednáte:  CZ  SK 

Ďalej budete potrebovať:

  • nádobu na topenie vosku – objednáte:  CZ  SK
  • nádobu na prípravu vodného kúpeľa
  • drevené miešatko - objednáte:  CZ  SK

POSTUP:

1. Do nádoby určenej na topenie vosku si odvážte potrebné množstvo vosku. V prípade, že chcete použiť parafín, je vhodné zmiešať ho so stearínom v pomere 1 : 1. Stearín zvyšuje tvrdosť parafínových výrobkov a zároveň slúži na zlepšenie vzhľadu a vyrovnanie rôznych nedokonalostí finálneho produktu.

2. Nádobu s voskom vložte do ďalšej nádoby, ktorá bude slúžiť na prípravu vodného kúpeľa na topenie vosku a dajte na sporák na mierny oheň/ miernu teplotu. Vosk pomaly zahrievajte a postupne premiešavajte. 

3. Po úplnom roztopení vosku ho nechajte cca 10 minút mierne ochladiť a medzitým ho ešte párkrát premiešajte.

4. Vosk nalejte do formy. Môžete naliať všetok vosk naraz do všetkých dutiniek, ale v tom prípade bude treba rýchlo dekorovať, kým je vosk polotuhý. Alebo môžete nalievať vosk postupne, napr. po dvoch dutinkách a medzitým môžete udržiavať zvyšný vosk na sporáku pri najnižšej teplote.

5. Vosk nechajte cca 10 minút stáť, aby mierne stuhol. 

6. Do takéhoto polotuhého vosku môžete  ukladať dekorácie podľa vlastnej fantázie.

7. Ak Vám medzitým vosk vo forme stuhol príliš a nemáte ho ešte nadekorovaný, môžete ho dať opäť stopiť do vodného kúpeľa. Tak sme to museli urobiť aj my, pretože sme si naliali vosk do všetkých dutiniek naraz a po nazdobení štyroch odliatkov už boli zvyšné dva príliš tuhé, aby sa na nich dobre uchytila dekorácia. 

8. Nič sa nedeje, vosk opäť stopíte, mierne ochladíte, vlejete do formy a môžete pokračovať v zdobení.

9. Keď máte nazdobené všetky odliatky, nechajte vosk dôkladne stuhnúť, najlepšie do druhého dňa.

10. Na ďalší deň voskové odliatky opatrne vyberte z formy.

11. Špagátik si nastrihajte na potrebnú dĺžku a pretiahnite ho cez otvor vo voskovom odliatku. Konce uviažte a závesná dekorácia je hotová.

Voskové dekorácie môžete darčekovo zabaliť napr. do celofánových vreciek z našej ponuky – objednáte: CZ  SK


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Sviečky z palmového vosku odlievané v polykarbonátových formách

Viacfarebné maľované šumivky