Šumivý prášok do kúpeľa

 

Šumivé bomby do kúpeľa, alebo šumivky, ako ich často nazývame, sa stále tešia Vašej veľkej obľube. Pri výrobe šumivých bômb treba získať akúsi zručnosť a možno aj viacnásobným skúšaním a vychytávaním chýb sa dopracovať k tomu, aby sa šumivky nerozpadávali a aby boli presne také, aké ich chceme mať.

Dnes Vám prinášame alternatívu šumivých bômb, a to šumivý prášok do kúpeľa. Jeho výroba je oveľa jednoduchšia, tak veríme, že poteší aj tých, ktorým sa šumivé bomby doteraz príliš nedarilo vyrobiť alebo tých, ktorí si na výrobu šumiviek netrúfajú. Jediné, na čo si treba dať pozor je to, aby ste sypkú zmes príliš nezvlhčili a aby Vám zmes nezačala šumieť už pri výrobe.

Do šumivého prášku sme pridali epsomskú soľ, pretože je bohatá na minerály, hlavne magnézium, ktoré sa pri kúpeli dostáva cez pokožku do Vášho tela. Ďalšie benefity pre svoju pokožku získate pridaním olejov. My sme použili jojobový olej lisovaný za studena, ktorý má skvelé hydratačné, výživné a regeneračné vlastnosti a 100% mandarínkový esenciálny olej, ktorý svojou príjemnou jemnou citrusovou vôňou urobí z kúpeľa dokonalý relaxačný pôžitok. Tak sa ponorte do tohto výživného, voňavého, trblietavého kúpeľa a užívajte si chvíle pohody! 

Na cca 400 ml šumivého prášku budete potrebovať:

  • sóda bikarbóna – 200 ml – objednáte: CZ SK
  • kyselina citrónová – 100 ml – objednáte: CZ SK
  • epsomská soľ – 100 ml – objednáte: CZ SK
  • jojobový olej LZS – cca 20 kvapiek – objednáte: CZ SK
  • mandarínková silicacca 25 kvapiek – objednáte: CZ SK
  • sľudové práškové farby MICA podľa vlastného výberu – my sme použili: perleť, orientálna zlatá, bronzová, metalická červená – cca 1 kávovú lyžičku z každej – objednáte: CZ SK

Nádoby a pomôcky, ktoré budete potrebovať:

  • 350 ml plastová dóza s viečkom – objednáte: CZ SK, príp. môžete použiť sklenenú dózu alebo uzatvárateľný pohár – objednáte: CZ SK
  • odmerka – objednáte: CZ SK
  • nádoby na namerané suroviny – jedna väčšia nádoba na celú zmes + niekoľko menších nádob, v ktorých si budete zarábať jednotlivé farebné odtiene (počet menších nádob = počet vybraných farieb)
  • jednorazové rukavice
  • lievik so širším hrdlom
  • polievková lyžica

POSTUP:

1. Postupne si nameriame 2 diely sódy bikarbóny, 1 diel kyseliny citrónovej a 1 diel epsomskej soli.

2. My sme dávali 200ml sódy bikarbóny, 100ml kyseliny citrónovej a 100ml epsomskej soli.

3. Všetky suroviny vsypeme do väčšej nádoby.


4. Rukami dôkladne rozmiešame a roztlačíme všetky prípadné hrudky v zmesi, aby nám vznikol jemný prášok.


5. Opatrne nakvapkáme cca 20 kvapiek vybraného kozmetického oleja, snažíme sa kvapkať nie na jedno miesto, pretože väčší objem tekutej zložky pridanej na jedno miesto v zmesi, by mohlo spôsobiť naštartovanie šumenia. Zmes rukami rozmiešame.

6. Pridáme cca 25 kvapiek esenciálneho oleja a opäť dôkladne premiešame, aby sa vôňa rovnomerne rozptýlila v celej zmesi. 

7. Zarobená zmes musí mať sypkú práškovú konzistenciu.

8. Takto pripravenú zmes rozdelíme do niekoľkých menších nádob. 

9. My sme použili 4 rôzne sľudové farby, preto sme zmes rozdelili do 4 nádob, ale samozrejme, môžete si vyrobiť napríklad len 2-farebný šumivý prášok, prípadne aj jednofarebný. Pri jednofarebnom prášku samozrejme nemusíte použiť žiadne ďalšie menšie nádoby, pretože všetko spracujete v jednej väčšej nádobe.

Do každej nádoby pridáte inú MICA farbu - cca ½ – 1 čajovej lyžičky – intenzitu farby si tým volíte sami. Spolu na celý tento objem zmesi môžete pridať cca 2 – 3 lyžičky farby.

10. Zmes s pridanou farbou vsypte opäť do väčšej nádoby, kde sa Vám bude lepšie miešať. Samozrejme, postupne, po jednej. ;) 

11. Každú zmes rukami dôkladne premiešajte, aby sa farba rovnomerne rozmiešala do celej zmesi. Zmes s rozmiešanou farbou vsypte späť do menšej nádoby a celý tento postup zopakujte s každou farbou.

12. Keď máte pripravené všetky farebné odtiene šumivého prášku, môžete sa pustiť do vsypávania prášku do vopred pripravenej nádoby.


13. Prášok postupne nasypávajte najlepšie za pomoci lievika so širším hrdlom do pripravenej dózičky alebo pohára.

Farby prášku ľubovoľne vrstvite, kým nenaplníte nádobu. Keď budete postupovať podľa tohto receptu, vyrobíte cca 400 ml šumivého prášku. My sme naplnili jednu celú 350 ml plastovú dózu + jednu 75 ml plastovú dózu. 

 

Prášok pridávajte do horúcej vody tesne pred kúpeľom. Na jeden kúpeľ môžete použiť cca 50 – 100 ml šumivého prášku, tj. tento 400 ml objem Vám vydrží cca na 4 – 8 použití.


Komentáre

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Sviečky z palmového vosku odlievané v polykarbonátových formách

Viacfarebné maľované šumivky