Viacfarebné maľované šumivky

 

Dobrá správa pre všetkých, ktorým sa doposiaľ nedarilo vyrábať pekné šumivé bomby do kúpeľa – s novou prísadou Polysorbát 80 sa Vám to už určite podarí! Táto nenápadná ingrediencia je pri výrobe šumiviek veľkým pomocníkom – uľahčí spojiť všetky použité prísady a následne hotovú šumivku z formy vybrať von. Ďalším prínosom tejto ingrediencie je, že znižuje potrebu pridaného zmáčadla, čím eliminujeme hrozbu, že nám zmes predčasne vyšumí ešte pri samotnej príprave. A aby toho nebolo málo, šumivky s použitím Polysorbátu 80 vytvárajú vo vode krásnu farebnú penu, pridané farby a oleje sa vo vode lepšie rozptýlia, čím sa zabráni zafarbeniu pokožky alebo vane. 

Nemusíte sa báť ani miešania a kombinovania viacerých farieb, My sme použili len dve základné farby, ale fantázii sa medze nekladú. Tieto šumivky navyše veľmi dobre držia svoj tvar, takže môžete na ich povrch maľovať a vytvoriť tak nápadité darčeky pre Vašich blízkych či priateľov.

Tak ako? Presvedčili sme Vás? Výroba šumiviek sa odteraz stane pre Vás zábavou a možno aj trošku závislosťou! ;) 

Na výrobu budete potrebovať: 
  • 1 pohár (šálka) sódy bikarbony – objednáte:  CZ  SK
  • ½ pohára (šálky) kyseliny citrónovej  – objednáte:  CZ  SK 
  • 3 polievkové lyžice kukuričného škrobu – objednáte:  CZ  SK 
prípadne môžete použiť materiál na šumivé bomby do kúpeľa, ktorý obsahuje všetky vyššie spomenuté ingrediencie – objednáte:  CZ  SK
  • 2 polievkové lyžice oleja z hroznových jadier RAF - objednáte:  CZ  SK (príp. môžete použiť iný rastlinný olej podľa vlastného výberu -  objednáte:  CZ  SK
  • ½ polievkovej lyžice Polysorbátu 80 – objednáte:  CZ  SK 
  • 1 čajová lyžička vône (parfumovej kompozície) alebo esenciálneho oleja podľa vlastného výberu – objednáte:  CZ  SK 
  • aspoň 3 farebné odtiene sľudovej práškovej farby MICA – z každej farby cca 1 - 2 čajové lyžičky – objednáte:  CZ  SK (my sme použili: metalickú červenú, orientálnu zlatú a na maľovanie zlatú MICA farbu)
  • cca 1 čajovú lyžičku glycerínu na rozmiešanie MICA farby na maľovanie povrchu šumiviek – objednáte:  CZ  SK
  • zmáčacia prísada vo fľaške s rozprašovačom – Izopropylalkohol – objednáte:  CZ  SK alebo kvetinová voda – objednáte:  CZ  SK (príp. môžete použiť čistú prevarenú alebo destilovanú vodu, ale s tou sa vo všeobecnosti horšie pracuje, skôr hrozí vyšumenie zmesi už pri príprave)
  • formy na šumivky –  objednáte:  CZ  SK

Ďalej budete potrebovať: 

  • 1 väčšiu nádobu (misku) na miešanie zmesi
  • 1 príp. viac menších nádob (misiek) – na zarobenie druhej príp. ďalších farieb zmesi
  • 1 menšiu nádobu, napr. pohárik na miešanie mokrých prísad
  • 1 malý pohárik na zarobenie farby na maľovanie (my sme použili formu na šumivky) 
  • hustejšie sitko
  • štetec na maľovanie na povrch šumivky
  • jednorazové ochranné rukavice
  • polievková lyžica
  • čajová lyžica

POSTUP:

Najskôr si zmiešame všetky suché prísady okrem MICA farby. Môžete len jednoducho vsypať do väčšej nádoby a rukou dôkladne premiešať, ale ak chcete, aby boli šumivky hladšie, postupujte tak, ako my:

1. Začneme tým, že preosejeme 1 pohár sódy bikarbóny cez hustejšie sitko. 

2. Pridáme 3 polievkové lyžice kukuričného škrobu a dôkladne rukami premiešame.

3. Pridáme ½ pohára kyseliny citrónovej a opäť dôkladne premiešame.

4. Do malej nádoby, napr. pohára vlejeme všetky mokré ingrediencie okrem zmáčadla, tj. olej, Polysorbát 80 a vônu. Premiešame.

5. Mokrú zmes pomaly vlejeme do suchej zmesi a rukou neustále premiešavame. 

6. Premiešame. 

7. Menšiu časť zmesi odložíme do menšej nádoby (misky), tam neskôr pridáme jednu z vybraných MICA farieb. 
Do zvyšnej zmesi pridáme cca 2 čajové lyžičky jednej vybranej MICA farby, ktorá bude tvoriť farebný základ šumivky. 


8. Zmes dôkladne rukou premiešame a následne zvlhčujme striekaním Izopropylalkoholu a neustále premiešavame, až pokým zmes nemá takú konzistenciu, ktorá sa dá v rukách tvarovať.

9. Do zvyšnej zmesi pridáme druhú MICA farbu, premiešame a tiež zvlhčujeme až do požadovanej konzistencie.

10. Keď máme pripavené obe farebné zmesi (resp. môžeme si zarobiť aj viac druhov farebných zmesí, ak chceme mať šumivky pestrejšie), začneme napĺňať zmesou formičky na šumivky. 
Farby ľubovoľne prestriedavame a natlačíme zmesou obe pologule formičky až kopcom. Ak by sme formičky naplnili zmesou len zarovno formy, spojením oboch formičiek by v šumivej guli vznikli štrbiny a guľa by dobre nedržala pokope.

11. Spojíme obe pologule naplnené zmesou, formičku uzatvoríme a zotrieme prebytočnú zmes, ktorá sa vytlačí von cez okraje formičky.

12. Formičku otvoríme a vďaka pridanej zložke Polysorbát 80 hotovú šumivú bombu ľahko z formy vyberieme von, pretože šumivka sa vo forme priam kĺže.

13. Rovnakým spôsobom vyrobíme aj ďalšie šumivky. Z uvedeného množstva vyrobíme cca 2 veľké (priemer 6 cm) a 2 malé (priemer 5 cm) šumivky.

14.  MICA farbu, s ktorou chceme maľovať šumivky si zarobíme v troche glycerínu. Dobre rozmiešame na hladkú tekutú farbu.

15. A už len maľujeme a dekorujeme povrch šumiviek podľa vlastnej fantázie! 










Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Sviečky z palmového vosku odlievané v polykarbonátových formách