Čistá a ekologická domácnosť: Ako na to?

Z predošlého článku už viete všetky potrebné informácie o ekologickom praní, dnes si povieme viac o tom, že aj upratovať sa dá ekologicky. Pojem „ekologické“ v tomto kontexte znamená, že sa v obsahu použitých prostriedkov nevyskytujú chemické bielidlá, ftaláty, fenoly či amoniak. 

Na ekologické upratovanie Vám bude stačiť niekoľko základných surovín

Ekologické čistiace prostriedky dokážu vyčistiť nečistoty, mastnoty a usadeniny rovnako efektívne ako kupované prostriedky. A navyše sú ekologické čistiace prostriedky multifunkčné - môžete ich použiť na čistenie vašich domovov, ale napríklad aj na pranie (písali sme o tom v predchádzajúcom príspevku). Veríme, že ekologické čistiace prostriedky si obľúbite.

Najuniverzálnejšie suroviny, ktoré využijete pri domácom upratovaní

Sóda bikarbóna


Asi najznámejšia surovina, ktorá sa používa nielen na pečenie a varenie ale aj na upratovanie, je sóda bikarbóna. Špecifická je práškovou konzistenciou a bielou farbou. Je tak všestranná, že s ňou dokážete vyčistiť práčku, celú kuchyňu, kúpeľňu či odpady.

Taktiež sa dá použiť aj ako absorbent zápachov či prostriedok na neutralizáciu kyslosti.
Sódu bikarbónu môžete použiť aj samostatne. Stačí malú polievkovú lyžičku sódy naniesť na hubku, vyčistiť priestor a potom opláchnuť vodou.

Najuniverzálnejší domáci čistiaci prostriedok si ale vyrobíte zmiešaním sódy bikarbóny a čistej vody. Použiť ho môžete pri čistení usadenín a zaschnutých nečistôt v domácnosti.

Pokiaľ potrebujete silnejší efekt, zmiešajte sódu bikarbónu s octom. Odporúčame vám zvoliť biely ocot.  Do približne 200 ml octu nasypte 1-2 polievkové lyžice sódy bikarbóny. Aby ste prerazili zápach octu, pridajte do zmesi polovicu čajovej lyžičky ľubovoľného esenciálneho oleja. Takto vyrobený čistiaci prípravok je výborný aj na dezinfekciu WC. 

Univerzálne ekologické prostriedky na upratovanie

Biely ocot


Biely kvasný ocot je silnejší ako klasický ocot, obsahuje totiž až 10 % kyseliny octovej. Je bez cukru a charakterizuje ho priehľadná farba. Má silné čistiace vlastnosti, dokáže odstrániť aj tvrdý vodný kameň, ktorý sa často usadzuje v domácich spotrebičoch.

Kyselina citrónová

Kyselina citrónová je surovina, ktorá sa najčastejšie využíva pri výrobe kozmetických produktoch, napr. šumivých bômb do kúpeľa. Avšak, nezaostáva ani jej využitie v oblasti čistenia. Navyše je antiseptická, takže zabráni šíreniu mikróbov vo vašich domácnostiach.

Môžete ju použiť na:

  • odstránenie vodného kameňa z práčky a z iných spotrebičov

  • tepovanie kobercov

  • vyčistenie škvŕn z oblečenia

  • vyčistenie detských plastových hračiek

  • odstránenie mastnôt z drezu alebo rúry na pečenie

U nás na e-shope ju môžete kúpiť vo forme monohydrátu.

Kyselina citrónová

Ekologické čistiace a pracie prostriedky sóda bikarbóna, biely ocot a kyselina citrónová by vo vašej domácnosti rozhodne nemali chýbať.

Všetky uvedené produkty nájdete na našej stránke v časti: 
Pranie a čistenie.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Sviečky z palmového vosku odlievané v polykarbonátových formách

4 VÝHODY, KTORÉ PRINÁŠA VLASTNÁ VÝROBA MYDLA