Ekologické pranie: Vyskúšajte domáci prášok a aviváž na pranie bielizne

Priniesť viac ekologickosti a udržateľnosti do vašej domácnosti vôbec nemusí byť náročné. Začať môžete napríklad tým, že vymeníte kúpené pracie prostriedky za tie, ktoré si vyrobíte sami doma. V našej ponuke produktov nájdete všetky potrebné veci na výrobu.

V čom spočíva ekologické pranie?

Ekologické pranie úzko súvisí so šetrným zaobchádzaním v domácnosti. Ide totiž o pranie bielizne, na ktorú sa využívajú ingrediencie, ktoré neobsahujú škodlivé chemické látky a tým nezaťažujú prírodu. Medzi chemické látky, ktoré sú bežnou súčasťou pracích prostriedkov patria fosfáty a chemické bielidlá. Tieto látky nie sú biologicky odbúrateľné.

Základné suroviny potrebné na ekologické pranie bielizne
 
Ďaľšie výhody ekologického prania sú:
  • Nie sú finančne náročné – ingrediencie na výrobu domácich pracích prostriedkov nájdete na našom na e-shope za prijateľnú cenu
  • Jednoduché na prípravu – väčšina pracích prostriedkov sa neskladá z viac ako 3 ingrediencií a ich postup výroby je zhrnutý do pár krokov
  • Šetrné zaobchádzanie s oblečením – eko prostriedky udržujú oblečenie mäkké a čisté bez škvŕn

Ako prať ekologicky? 

V nasledujúcich riadkoch vás presvedčíme, že na domácu výrobu pracích prostriedkov budete potrebovať len pár základných surovín.

Domáci prášok na pranie

Na výrobu pracieho prášku na vypranie farebnej bielizne budete potrebovať:
  • 1 kg uhličitanu sodného – ide o praciu kalciovanú sódu, ktorá sa vyskytuje napríklad aj v morskej vode. Má veľa užitočných vlastností, vrátane zmäkčenia vody a odstránenia nečistôt.
  • 100 g prírodného mydla – my odporúčame 100 % kokosové mydlo vo forme vločiek (ale môžete použiť aj iné prírodné mydlo). Sú bez obsahu parfumových zložiek a penia aj vo veľmi tvrdej vode.
  • Misku na zmiešanie ingrediencií, miešatko/ varešku a nádobu na uskladnenie pracieho prášku.
Postup: Uhličitan sodný zmiešajte s mydlovými vločkami. Na prevoňanie bielizne môžete pridať aj pár kvapiek prírodného esenciálneho oleja podľa vlastného výberu. Bielizeň perte na 40 – 90 stupňoch.

Pokiaľ chcete vyprať bielu alebo stálofarebnú bielizeň, vymeňte uhličitan sodný za perkarbonát sodný.

Návod na výrobu domácej aviváže na pranie

Použitie ekologickej aviváže môže taktiež splniť svoj účel pri ekologickom praní. Poďte si ju s nami vyrobiť podľa návodu. Budete potrebovať:
  • prevarenú alebo destilovanú vodu

Postup výroby

1.) Najskôr si pripravíme potrebné ingrediencie a pomôcky. Do jednej nádobky nalejeme 2 dcl octu a do druhej 2 dcl čistej, prevarenej vody. 

   

2.) Následne biely ocot vylejeme do prevarenej vody tak, aby všetko bolo v jednej nádobke, čím nám vyšiel pomer tekutín 1:1.

3.) Potom pridáme pár kvapiek esenciálneho oleja podľa vlastného výberu. 

4.) V poslednom kroku všetko spolu premiešajte dreveným miešatkom, aby sa jednotlivé ingrediencie spojili. A je hotovo. Výslednú aviváž potom prelejte do vhodnej fľašky. Odporúčané dávkovanie sú 2 polievkové lyžice aviváže na jedno pranie.  

Ak vyskúšate domácu výrobu pracích prostriedkov, už nikdy nebudete potrebovať tie z obchodu. Tieto budete mať vždy po ruke. A nabudúce si povieme niečo viac o používaní ekologických čistiacich prostriedkov v domácnosti. Máte sa na čo tešiť.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Sviečky z palmového vosku odlievané v polykarbonátových formách

4 VÝHODY, KTORÉ PRINÁŠA VLASTNÁ VÝROBA MYDLA