Viacfarebné mydlo



Budeme potrebovať:
  • mydlová hmota - objednáte: CZ SK (ak chceme kombinovať mydlo s priehľadnými časťami, pripravíme si okrem bielej mydlovej hmoty - objednáte: CZ SK aj transparentnú mydlovú hmotu - objednáte: CZ SK)
  • farba do mydla GL COLOR - objednáte: CZ SK
  • vôňa - objednáte: CZ SK do mydla alebo 100 % prírodná silica - objednáte: CZ SK
  • silikónová forma - objednáte: CZ SK
  • nádoba na rozpustenie mydlovej hmoty (hrnček s rukoväťou) - objednáte: CZ SK alebo nádoba vhodná do mikrovlnnej rúry - objednáte: CZ SK
  • pomôcka na miešanie (napr. drevené miešatko - objednáte: CZ SK alebo silikónová stierka - objednáte: CZ SK)
  • nôž na krájanie mydlovej hmoty
Môžeme použiť aj nasledovné pomôcky:
  • ľubovoľné dekorácie - odjednáte: CZ SK (napr. sušené kvety alebo bylinky - objednáte: CZ SK, mydlové vločky - objednáte: CZ SK, kávové zrná, kúsky citróna alebo pomaranča, korenie, kamienky, korálky, oriešky, glitre - objednáte: CZ SK atď.)
  • striekačka na nalievanie hmoty do členitejších silikónových foriem
  • odstraňovač bubliniek - objednáte: CZ SK
1. Najskôr si pripravíme mydlovú hmotu, ktorú budeme vlievať do silikónovej formy ako prvú. Mydlovú hmotu (v našom prípade biela Crystal WST - objednáte: CZ SK) nakrájame na menšie kúsky, aby sa rýchlejšie rozpustila a vložíme do nádoby. Ak sa rozhodneme roztápať mydlovú hmotu na sporáku, vložíme mydlovú hmotu do hrnčeka s rukoväťou a topíme ju vo vodnom kúpeli pri teplote cca 60 oC (maximálne však 85 oC, v žiadnom prípade hmotu nevaríme). Ak mydlovú hmotu rozpúšťame v mikrovlnke, na 100 g mydlovej hmoty stačí 10 - 20 sekúnd pri výkone 500W.

2. Do rozpustenej mydlovej hmoty pridáme po odstavení zo sporáka alebo po vybratí z mikrovlnky farbu do mydla GL COLOR. Následne pridáme vôňu alebo prírodnú silicu.

3. Hmotu dôkladne premiešame.

4. Do spodnej časti silikónovej formy vlejeme prvú mydlovú hmotu. Ak máme členitejšiu formu, pomôžeme si injekčnou striekačkou, vďaka ktorej vyplníme požadované výrezy vo forme.

5. Hmotu vo forme necháme stuhnúť a medzitým si pripravíme mydlovú hmotu inej farby (my sme použili transparentnú mydlovú hmotu Crystal ST - objednáte: CZ SK). Postup je rovnaký ako pri prvej hmote.

6. Po rozpustení pridáme rovnaký druh vône alebo silice ako sme použili pri prvej hmote, pár kvapiek konzervačnej látky, prípadne farbu do mydla (my sme už farbu nepoužili) a dôkladne premiešame.

7. Po stuhnutí prvej hmoty postriekame hmotu vo forme odstraňovačom bubliniek, ktorý slúži zároveň na dobré priľnutie ďalšej vrstvy a do formy prilejeme druhú hmotu.

8. Ak sa po naliatí mydlovej hmoty urobia na povrchu mydla bubliny, použijeme odstraňovač bubliniek. Odstraňovač striekame ihneď po vzniknutí bublín priamo na vzniknuté bubliny.

Hmotu necháme tuhnúť cca 30 minút až 3 hodiny (podľa veľkosti mydla a vonkajšej teploty). Tuhnutie môžeme urýchliť tak, že po čiastočnom vychladnutí hmoty vložíme formu do chladničky. Po úplnom stuhnutí hmoty z formy jednoducho a ľahko vyklopíme hotové mydlo.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Sviečky z palmového vosku odlievané v polykarbonátových formách

Viacfarebné maľované šumivky