Valentínske mydlo

Valentín - sviatok všetkých zamilovaných je skvelou príležitosťou, vyrobiť pre milovanú osobu niečo špeciálne - napríklad takéto valentínske mydielko s odkazom - I love You - ľúbim Ťa! Môžete si však vymyslieť aj iný krátky text, napr. meno, prezývku, iniciály a pod.

Budeme potrebovať:
  • mydlová hmota supertransparentná - 70 - 100 g - objednáte: CZ SK
  • glycerín - cca 1 polievková lyžica - objednáte: CZ SK
  • farba PI Color čierna  - 1 kvapka - objednáte:  CZ  SK  alebo na špičku lyžičky aktívneho čierneho uhlia - objednáte:  CZ  SK
  • farba oxid červený - objednáte: CZ SK alebo PI Color červená - objednáte: CZ SK
  • vône alebo silice podľa vlastného výberu - cca 6 kvapiek - objednáte: CZ SK
  • odstraňovač bubliniek s rozprašovačom - - objednáte: CZ SK
  • silikónová forma 4 v 1 kód VF009 - objednáte: CZ SK
  • silikónová forma srdiečka kód VF065 - objednáte: CZ SK
  • silikónová forma Abeceda kód VF104 - objednáte: CZ SK
Ďalšie pomôcky:
  • nádoby na roztopenie mydlovej hmoty a na rozmiešanie farby v glyceríne objednáte: CZ SK
  • drevené miešatko - objednáte: CZ SK
  • ručný šľahač na rozmiešanie farby v glyceríne
  • injekčná striekačka (nie je nevyhnutná)
POSTUP:
1. Najskôr si vyrobíme písmenká a srdiečko, najlepšie niekoľko hodín vopred, aby tieto dekorácie poriadne stuhli a následne sa po zaliatí ďalšou mydlovou hmotou nezačali roztápať.

Písmenká vyrobíme z farby PI Color čierna, ktorú dôkladne rozmiešame v troške glycerínu ručným šľahačom alebo môžeme na zafarbenie použiť aktívne čierne uhlie.
2. Keď máme pripravenú farbu, roztopíme si trochu mydlovej hmoty. Do roztopenej hmoty pridáme po troške farbu rozrobenú v glyceríne a premiešame.
3. Takto zafarbenú mydlovú hmotu naberieme do injekčnej striekačky a vlejeme do pripravenej formy abecedy - v našom prípade sme naliali do písmeniek I, Y, O, U. Prípadne môžete hmotu nalievať priamo z nádoby, ale so striekačkou je to presnejšie. Je potrebné pracovať s hmotou rýchlo, pretože čím menšie množstvo mydlovej hmoty, tým rýchlejšie tuhne.
4. Podobným spôsobom si vyrobíme aj srdiečko, iba s tým rozdielom, že pracujeme s farbou oxid červený (ide o práškovú farbu) alebo s farbou PI color červená, ktorá je tekutá, ale rovnako je potrebné ju vopred rozmiešať v troche glycerínu. S touto farbou pracujte opatrne, pretože má vysokú farebnú intenzitu a výdatnosť a stačí jej pridať naozaj len maličkú kvapku a po rozmiešaní v glyceríne vlievať veľmi veľmi opatrne po troške do hmoty.
5. Písmenká aj srdiečko necháme aspoň 2 hodiny vytuhnúť a následne ich vyklopíme z formy.
6. My sme ešte prekrojili srdiečko na dve časti, pretože bolo hrubé v porovnaní s písmenkami, ale ak si nalejeme do formičky hmotu len do polovice, môžeme tomuto kroku predísť.
7. Až keď máme všetky dekorácie takto pekne pripravené a dôkladne vytuhnuté, môžeme pokračovať vo výrobe mydielka.
8. Mydlovú hmotu nakrájame na malé kocky a dáme stopiť do mikrovlnky alebo do hrnca do vodného kúpeľa. Je potrebné hmotu topiť pomaly a ustavične premiešavať, aby sa neprehriala.

Do roztopenej mydlovej hmoty primiešame vôňu, my sme použili santalovú silicu a medovú vôňu - spolu cca 6 kvapiek.

9. Do silikónovej formy 4 v 1 (my sme použili časť štvorec, pretože je dostatočne široká na uloženie nami vybraných dekorácií) nalejeme tenkú vrstvu roztopenej hmoty.

10. Postriekame odstraňovačom bubliniek a necháme cca 10 - 15 minút stuhnú. Keď je prvá vrstva vo forme stuhnutá, vložíme nami vybraný text. Pozor! Nezabudnite, že mydielko sa vo finále preklopí na opačnú stranu, takže aj text je potrebné vkladať zrkadlovo.

Ak nám medzitým mydlová hmota stuhla, znova ju pomaly roztopíme a po roztopení ju ešte chvíľu miešame, pretože pri nalievaní do formy nesmie byť príliš horúca. Vtedy hrozí, že sa nám vložené dekorácie začnú v transparentnej hmote rozlievať. Dekorácie vo forme postriekame odstraňovačom bubliniek a následne pomaly vlievame druhú časť mydlovej hmoty. Na záver opäť postriekame odstraňovačom bubliniek.
11. Necháme dôkladne vytuhnúť, najlepšie niekoľko hodín.
12. Potom už len vyklopíme z formičky a "valentínka" je hotová.

Samozrejme, takýmto darčekom môžeme niekoho potešiť nielen na Valentína!

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Sviečky z palmového vosku odlievané v polykarbonátových formách

Viacfarebné maľované šumivky