Vanilkový krém s emulgátorom




Tentokrát Vám prinášame prehľadný návod na výrobu vlastného krému s použitím emulgátora. Emulgátor je nevyhnutný na spojenie vody a oleja (ktoré sú inak vzájomne nezmiešateľné) a zároveň pomáha vytvoriť peknú krémovú emulziu. Pre tento účel sme vybrali emulgátor typu "olej vo vode" - Olivem 1000. Tento emulgátor má rastlinný pôvod a spolu s Cetylalkoholom je povolenou zložkou prírodnej kozmetiky. Cetylalkohol slúži na zahustenie krémiku a na to, aby sa krém po pokožke ľahko kĺzal a dobre sa vstrebával. Výber olejov je na Vás, vyberajte také, ktoré vyhovujú práve Vašej pokožke. Dôležité je zachovať pomer olejových zložiek k ostatným surovinám, t. j. na výrobu tohto 100 ml hotového krému budete potrebovať 33 g olejov.

My sme do nášho receptu vybrali tri druhy kvalitných olejov - jojobový, malinový a vanilkový. Každý z nich plní v krémiku svoj účel. Jojobový olej má nemastné zloženie, pokožka ho veľmi rýchlo a dobre absorbuje, takže účinne hydratuje a vyživuje bez toho, aby zanechal pocit mastnoty. Zároveň reguluje tvorbu kožného mazu a pôsobí protizápalovo. Malinový olej má vysoký obsah esenciálnych mastných kyselín, bojuje proti predčasnému starnutiu pokožky a v lete Vás chráni pred škodlivým slnečným žiarením, pretože obsahuje prirodzený UV filter. Vďaka nemu získava tento krémik krásnu žltú farbu. No a vanilkový olej je bonusom, ktorý pokožku účinne hydratuje a regeneruje a zároveň dodáva krémiku príjemnú, jemnú vanilkovú vôňu, takže už nie je nutné pridávať žiadne esenciálne oleje.


Tento krém môžete aplikovať na pleť, ale aj na pokožku celého tela. Veľmi ľahko sa natiera, pokožku zanecháva hodvábne jemnú a hladkú bez pocitu mastnoty. Je čisto prírodného pôvodu a Vašu pokožku bude nádherne hýčkať! 


Na výrobu 100 ml krému budete potrebovať:

Olejová fáza:
  • jojobový olej lisovaný za studena - 20 g - objednáte: CZ SK
  • malinový olej lisovaný za studena - 10 g - objednáte: CZ SK
  • vanilkový olej - 3 g - objednáte: CZ SK
  • alebo inú kombináciu olejov podľa vlastného uváženia v celkovom objeme 33 g - objednáte: CZ SK
  • Olivem 1000 - 9 g - objednáte: CZ SK
  • Cetylalkohol - 4 g - objednáte: CZ SK

Vodná fáza:
  • kvetinová voda ružová BIO - 85 g - objednáte: CZ SK (príp. zmes kvetinovej vody a neperlivej minerálnej vody alebo len samotnú destilovanú vodu)

Chladiaca fáza:
  • konzervačná látka Cosgard - 1,2 g - objednáte: CZ SK

Ďalej budete potrebovať:
  • digitálnu váhu - objednáte - objednáte: CZ SK
  • teplomer na meranie tekutín - objednáte - objednáte: CZ SK
  • vhodné nádoby
  • miešatko - objednáte: CZ SK
  • jednorazové gumené rukavice - objednáte: CZ SK
  • ručný mixér
  • dózičky na hotové krémiky, napr. 1 ks 100 ml dózy alebo 2 ks 50 ml dózy atď. - objednáte: CZ SK


POSTUP:

Na začiatok si vydezinfikujte všetky nádoby a pomôcky, ktoré budete pri výrobe krému používať.

Je vhodné dopredu si namerať do samostatných nádob jednotlivé zložky, t. j. do jednej nádoby olejovú fázu, do druhej vodnú fázu a do ďalšej konzervant, aby ste sa potom už mohli venovať len výrobe krému, pretože bude potrebné neustále niečo miešať alebo šľahať, tak aby ste sa už potom zbytočne nezdržiavali vážením.

1. Začinite postupne navažovať všetky suroviny, ktoré tvoria olejovú fázu, t. j. 9 g Olivem 1000…

2. … prisypte 4 g cetylakoholu a spolu s emulgátorom Olivem vsypte najlepšie do sklenenej nádoby, v ktorej budete zahrievať vo vodnom kúpeli olejovú fázu.

3. Postupne navážte všetky druhy olejov, t.j. 20 g jojobového oleja, 10 g malinového oleja a 3 g vanilkového oleja, príp. inú Vami zvolenú kombináciu olejov v celkovej hmotnosti 33 g. 

 4. Oleje vlejte do nádoby s emulgátorom a cetylakoholom.


5. Do inej nádoby si navážte 85 g kvetinovej ružovej vody.
Ak nemáte potrebné množstvo kvetinovej vody (ako sa to stalo nám ;)), môžete kvetinovú vodu doplniť neperlivou minerálnou vodou do požadovaného objemu. 

6. V ďalšej nádobe si navážte 1,2 g konzervantu Cosgard.

7. Zložky olejovej fázy za stáleho premiešavania zahrievajte vo vodnom kúpeli na teplotu max. 80 oC. Teplotu si priebežne kontrolujte pomocou teplomera na tekutiny. Ten náš teplomer slúžil zároveň ako miešatko.


8. Kvetinovú vodu zahrievajte tiež najlepšie vo vodnom kúpeli - na teplotu cca 70 oC.


9. Keď sú obidve fázy zahriate na teplotu 70 oC, odstavte zo sporáka a pomaly postupne vmiešavajte olejovú fázu do vodnej fázy za stáleho miešania elektrickým ručným šľahačom. My sme použili šľahač na capuccino, ale môže to byť aj klasický kuchynský elektrický ručný šľahač.

10. Krém začne postupne meniť svoju konzistenciu - najskôr je to len akoby našľahané mliečko a postupne bude hustnúť a meniť svoju konzistenciu na hladký nadýchaný krém.


11. Neustále šľahajte a priebežne kontrolujte teplotu krému. Keď teplota klesne pod 50 oC, pridajte 1,2 g konzervantu Cosgard a pokračujte v šľahaní až pokým krém nemá telovú teplotu.

 12. Teraz už môžete krém plniť do vopred pripravených dózičiek.

Skladujte na tmavom a chladnom mieste a spotrebujte do 4 - 6 mesiacov.


















Komentáre

  1. Dobrý den, kdybych chtěla použít kozí mléko, v jakém poměru s vodou prosím?bude mražené.Děkuji za pomoc:) Martina

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň, osobnú skúsenosť s pridávaním kozieho mlieka pri výrobe krému nemáme, ale na Vašom mieste by sme skúsili zameniť kvetinovú vodu z nášho receptu za kozie mlieko v rovnakom pomere, príp. zmiešať kvetinovú vodu s kozím mliekom do požadovanej hmotnosti a spolu ich zahrievať a následne už postupovať podľa receptu. V každom prípade odporúčame každý nový recept odskúšať na malej vzorke. Želáme Vám úspešné tvorenie!

      Odstrániť
  2. Dobrý deň. Ja som zabudla na ten Cosgard je problém že som tam dala vitamín E miesto toho? Je to veľký problém? Ďakujem 😊

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň, vitamín E pôsobí v kozmetických produktoch tiež ako konzervant, takže ak sa krémik podaril a konzervantu je primerané množstvo, malo by to byť v poriadku. V každom prípade je potrebné krém uchovávať v chlade a spotrebovať ho max. do 6 mesiacov. Želáme Vám veľa spokojnosti z vlastnoručne vyrobeného krému.

      Odstrániť
    2. Dala som také isté množstvo ako bolo písané Cosgardu. Ale krémik je výborný. Ďakujem za odpoveď. Krásny zvyšok dňa. 😊

      Odstrániť
  3. Dobrý deň, chcela by som sa spytať, čo robím zle, vždy keď už zmesy zniesam a začnem mixovat najprv to ma peknú krémovou konzistenciu a keď mixujem ďalej tak sa mi celá zmes akoby zrazí alebo zdrcne, akoby sa mi olej oddeľovať od vody, nechápem to prečo keď to robím presne podľa návodu. Poradíte mi prosím kde by mohol byť problém? Ďakujem 😊

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň, zrejme ste pri zmiešavaní nemali rovnakú teplotu olejovej a vodnej zložky. Je potrebné použiť teplomer. Prípadne skontrolujte trvanlivosť všetkých použitých surovín, či náhodou nie je niečo z nich už po expirácii alebo či nedošlo k znehodnoteniu suroviny nesprávnym skladovaním. Želáme Vám, nech ten ďalší krémik je už tip-top! ;)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Sviečky z palmového vosku odlievané v polykarbonátových formách

Viacfarebné maľované šumivky